Celstraf voor frauderende reclasseringsambtenaren

MAARSSEN - Twee ex-medewerkers van de Reclassering moeten beide een half jaar de cel in vanwege omkoping en valsheid in geschrifte. Dat heeft de Utrechtse rechtbank dinsdag besloten. Ook moeten ze het geld wat ze verdienden terugbetalen.
De rechter acht het bewezen dat Cas van der W. uit Vinkeveen en Hans S. uit Utrecht zich door veroordeelden hebben hebben laten omkopen. Die hoefden in ruil voor geld hun taakstraf niet uit te voeren. De taakstraffen moesten onder meer worden gedaan bij een voetbalclub in Maarssen.
De rechtbank rekent het beide verdachten zwaar aan dat zij uit waren op eigen gewin en dat zij voorbij zijn gegaan aan hun plicht als ambtenaar. "In een rechtsstaat moeten de burgers er op kunnen vertrouwen dat ambtenaren hun taak zorgvuldig en correct verrichten", schrijft de rechtbank in het vonnis.
"De ambtenaren dienen integer te handelen en daarmee is per definitie strijdig dat strafbare handelingen zoals deze worden gepleegd. Dergelijk gedrag ondermijnt het vertrouwen in de ambtenarij en de loyaliteit ten aanzien van gezag en regelgeving," aldus de rechter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.