"Niets tegen vluchtelingen, maar bang voor islam"

PROVINCIE UTRECHT - De meeste deelnemers van het RTV Utrecht-panel hebben niets tegen de komst van vluchtelingen. Dat blijkt uit een peiling in het kader van De Dag van de Vluchteling. 60 procent van de ondervraagden heet de vluchtelingen welkom of het maakt ze niet zoveel uit of hier mensen worden opgevangen. 30 procent is tegen de komst van asielzoekers. Bijna 900 RTV Utrecht-panelleden gaven hun mening.
Uit de peiling blijkt ook dat er angsten zijn onder de panelleden. Zo geeft 59 procent aan bang te zijn voor invloeden vanuit de islam. 60 procent is bang dat de komst van vluchtelingen zorgt voor een oplopend tekort aan woningen. Ook zijn er zorgen over de toename van terrorisme en de gevolgen voor de economie. 16 procent van de ondervraagden is helemaal niet bang.

MULTICULTURELE SAMENLEVING

Panelleden zien ook positieve gevolgen van de komst van vluchtelingen naar Nederland. Zo vindt 25 procent de opvang van asielzoekers als een mogelijkheid om iets goeds te doen. 23 procent vindt het een impuls voor de multiculturele samenleving en 16 procent voor de economie. 51 procent ziet geen positieve gevolgen.
Volgens Ton van Rietbergen, sociaal geograaf van de Universiteit Utrecht, kan een positieve dan wel negatieve mening over asielzoekers verschillen per gemeente. "Een gemeente met veel laagopgeleide inwoners reageert vaak negatief op de komst van vluchtelingen. Een gemeente met hoogopgeleiden, zoals bijvoorbeeld Houten, reageert vaker positief."

GELUK ZOEKEN

33 procent van het panel is voor een open en eerlijk asielbeleid. Volgens Van Rietbergen betekent dit "dat velen vinden dat mensen in nood best welkom zijn, maar dat mensen die "geluk zoeken" buiten de deur gehouden moeten worden". 44 procent van de respondenten vindt dat er een strengere selectie van asielzoekers plaats moet vinden.
29 procent van de panelleden is bereid om hulp te bieden, terwijl 47 procent dat niet van plan is. 80 procent van de ondervraagden zegt daarentegen ook geen actie te ondernemen tegen de komst van vluchtelingen.

DAG VAN DE VLUCHTELING

RTV Utrecht besteedt woensdag de hele dag aandacht aan de vluchtelingenproblematiek. Er leven in onze provincie namelijk veel vragen en de meningen over de opvang van de vluchtelingen lopen erg uiteen. Op de Dag van de Vluchteling informeert RTV Utrecht de kijkers, luisteraars en lezers over de feiten en de verschillende meningen over de kwestie.

"Niets tegen vluchtelingen, maar bang voor islam"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.