Vluchtelingen: Dankjewel Nederland!

Refat is acht maanden in Nederland en spreekt onze taal al een beetje.
Refat is acht maanden in Nederland en spreekt onze taal al een beetje. © RTV Utrecht
SOESTERBERG - Hij spreekt al een aardig woordje Nederlands, maar van ons land heeft hij amper wat gezien. Refat Homsi is 35 jaar oud en verliet acht maanden geleden Syrië uit angst voor het regime van Assad. Nu wacht hij zijn lot af in Kamp van Zeist.
Voor Refat was het moeilijk om te vluchten, want dat betekent in zijn thuisland dat je het niet eens bent met Assad, met alle gevolgen van dien. Hij liet zijn leven als rechter achter zich, nam via Libanon een bootje, waarmee hij de Middellandse zee op ging en in Italië uitkwam. Refat is Nederland erg dankbaar. "De mensen in Nederland helpen ons. Ik bedank de mensen. Voor ons is dit heel mooi!"

LESSEN

Tijdens de les van woensdagochtend leert een groep vluchtelingen hoe ze de bus moeten nemen naar Amersfoort. Paul van Breukelen doceert de vluchtelingen en is over het algemeen trots op hun prestaties als het gaat om het leren van de taal. "Refat is een van de betere leerlingen. Hij zit ongeveer op niveau A1 en voor de inburgering moet hij A2 halen, maar hij wil verder, hij wil B1 en uiteindelijk naar de universiteit waar hij B2 voor moet hebben."

BOMMEN

Ook Rhania doet mee aan de Nederlandse lessen. Ze kan de taal al wel verstaan, maar spreken is nog lastig. Zo'n vier maanden geleden kwam ze aan in Kamp in Zeist, nadat ze vluchtte uit Syrië. Haar man en twee kinderen wonen nog in de hoofdstad Damascus. "Elke dag worden daar mensen vermoord. M'n familie vertelt me dat er elke dag bombardementen zijn in de buurt van mijn huis. Elke dag sterven er mensen door bommen."
Rhania is erg emotioneel over de situatie. "Ik huil elke dag en ik kan niet slapen omdat ik telkens aan mijn zoons moet denken", vertelt ze geëmotioneerd. Het contact dat ze kan leggen, gaat via internet, maar dat is niet altijd mogelijk omdat de internetverbinding in de Syrische hoofdstad erg slecht is.

AFLEIDING

Docenten als Paul van Breukelen doen hun best om de vluchtelingen af te leiden van hun huidige situatie: "Hier staat een moeder voor me met twee kinderen die aan het huilen is. Dat kan ik heel goed begrijpen. We proberen ze afleiding te geven door ze de Nederlandse taal te leren en te kijken naar de toekomst. We doen hier ook veel aan sport en afleiding en we proberen veel naar buiten te gaan."
Tienduizenden vluchtelingen komen op dit moment Nederland binnen. Een deel daarvan belandt uiteindelijk in de provincie Utrecht. Wie is de Utrechtse vluchteling?

Vluchtelingen in Kamp van Zeist vertellen hun verhaal
Vluchtelingen volgen taallessen in Kamp van Zeist-

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.