Brand fruitbedrijf Zeist niet aangestoken

ZEIST - De grote brand die donderdagochtend woedde bij een fruitbedrijf aan de Tolakkerlaan in Zeist is niet aangestoken. De politie heeft ook geen verdachte omstandigheden aangetroffen. Dat zegt de brandweer tegen RTV Utrecht. Vanwege het nablussen was de Tolakkerlaan lang afgesloten.
De brandweer kan niet zeggen hoe de brand is ontstaan. "Toen wij bij de brand aankwamen, stond de loods al in lichterlaaie", zegt een woordvoeder van de brandweer. "We weten ook niet waar de brand begonnen is: voorin of achterin. Omdat het hele pand verwoest is en direct wordt gesloopt, zal de oorzaak niet meer te achterhalen zijn."
Bij het bedrijf brak in de nacht van woensdag op donderdag brand uit. Rond 05.15 uur meldde de brandweer dat de brand onder controle was.
Het nablussen duurde lang. Brandweerlieden konden het gebouw niet in vanwege instortingsgevaar. Stapje voor stapje moest een graafmachine naar binnen om bij de overgebleven brandhaarden in de loods te komen. Vanwege de nabluswerkzaamheden was er nog lange tijd rook te zien boven het bedrijf.

DRAMA

De brand is een groot drama voor de eigenaar van het bedrijf. Die laat via de brandweer weten dat de complete oogst net was binnengehaald en lag opgeslagen in de loods. Het gaat om een miljoen kilo peren. Medewerkers van het bedrijf hadden net vakantie gekregen.
Door de brand raakte niemand gewond. Wel liep een kat brandwonden op. De dierenambulance heeft zich over het dier ontfermd. Volgens de brandweer was er geen gevaar voor de omgeving.

GEUR

Vanwege de brand hing er een zure lucht van het fruit in de omgeving van de loods. Mensen in Zeist en De Bilt die toch last hadden van de rook, werd aangeraden ramen en deuren dicht te houden.
De VerkeersInformatieDienst (VID) meldde eerder vanochtend dat er een penetrante rook boven de A28 bij de Uithof hangt. Ook buurtbewoners en weggebruikers meldden dat er een rooklucht hangt.

Verslaggever Dennis van Ommmeren stond vanmorgen bij de brand.
Nablussen fruitbedrijf Zeist duurt nog hele middag
Beelden van de grote brand vannacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.