CDA'er Willem Aantjes overleden

UTRECHT - De Utrechtse CDA-prominent Willem Aantjes is overleden. Volgens zijn partner is hij in alle rust thuis gestorven. Hij is 92 jaar geworden.
Aantjes was de eerste fractievoorzitter van het CDA, dat in 1980 ontstond uit een fusie van twee protestantse partijen (ARP en CHU) en de katholieke KVP. Kort daarna trad hij af omdat bekend was geworden dat hij in Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de SS.
Direct na de Tweede Wereldoorlog schreef Aantjes zich bij de Universiteit Utrecht voor een studie Rechten. Nadat hij die in 1952 had afgerond, ging de op 16 januari 1923 in Bleskensgraaf geboren Aantjes aan de slag bij de Nederlandse Christelijke Aannemers- en Bouwvakpatroonsbond (NCAB).
In 1959 kwam hij namens de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) in de Tweede Kamer. In 1972 werd hij fractievoorzitter voor die partij. Toen de ARP samen met de Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volks Partij (KVP) samen opgingen in het Christen-Democratisch Appèl, was Aantjes de eerste fractievoorzitter.
In november 1978 kwam Aantjes in opspraak toen historicus Loe de Jong bekendmaakte dat de politicus in de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de Waffen-SS. Volgens De Jong zou Aantjes hebben gediend in een buitenlandse krijgsmacht. Aantjes trad af en verliet uiteindelijk de politiek.

FOUTEN

Later bleek dat De Jong het niet bij het rechte eind had en Aantjes enkel lid was geweest van een Nederlandse onderafdeling: de Germaansche SS. Begin deze eeuw werden de fouten van De Jong erkend, al is Aantjes nooit officieel gerehabiliteerd.
In het bijzijn van Aantjes zelf werd in 2008 in zijn geboortedorp Bleskensgraaf een standbeeld van hem onthuld. Dat beeld was een creatie van de Utrechtse beeldhouwer Dennis J. Coenraad.
De voormalige CDA-prominent was al geruime tijd ziek. Zijn echtgenote Ineke Ludikhuize verpleegde hem en schreef daar vorig jaar een boek over.

Archief: interiew met zijn vrouw in 2014

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.