Teler 't Goy kijkt terug door brand fruitloods Zeist

ZEIST - De brand, die in de nacht van woensdag op donderdag woedde bij een fruitbedrijf in Zeist, doet erg denken aan de vlammenzee in 2005 bij Euro-Cool. Ook bij dit bedrijf in het Houtense plaatsje 't Goy brandde een loods vol vers fruit tot de grond af.
Tien jaar geleden werden in 't Goy miljoenen kilo's fruit in de as gelegd. Ook in de maand oktober, net als in Zeist, vlak na de oogst. De oorzaak toen was kortsluiting in één van de koelcellen.
Eigenaar Nico van Maaswaal zag hoe zijn familiebedrijf verwoest werd. Hij relativeert: "Een paar dagen na de brand besefte ik: het is maar materiaal. Mijn vrouw en kinderen staan naast me. Het belangrijkste is er nog", zegt hij tien jaar later.
Van Maaswaal pakte al snel de draad weer op en bouwde in een jaar tijd een nieuwe loods. "De gemeente was een grote steun", zegt hij. "Die zorgde ervoor dat ik met alle vergunningen klaar was voor de oogst van 2006."

VLAMMEN

De situatie waarin Van Maaswaal zich bevond, lijkt dezelfde als bij bedrijf Westeneng in Zeist. De eigenaar liet donderdag via de brandweer weten dat de complete oogst in de loods lag. Zijn personeel had net vakantie gekregen. Een miljoen kilo peren zijn vervolgens in vlammen opgegaan.
Hoe de brand in Zeist deze week is ontstaan, is nog onbekend. De politie sluit brandstichting uit. Wat de precieze oorzaak is, zal volgens de brandweer waarschijnlijk nooit bekend worden. Daarvoor was de brand te hevig. Niemand raakte gewond.

Brand fruitloods brengt herinneringen boven bij teler 't Goy

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.