Utrechtse CDA rouwt om overlijden Aantjes

UTRECHT - Het overlijden van CDA-icoon Willem Aantjes uit Utrecht roept in zijn partij veel herinneringen op. De Utrechtse CDA-fractieleider Sander van Waveren herinnert zich Willem Aantjes als een vitale en betrokken partijgenoot.
Van Waveren was anderhalf jaar geleden nog op bezoek bij Aantjes in Rijnsweerd, waar de CDA'er al lange tijd woonde. "Zijn lichaam was op aan het raken, maar zijn geest was nog helemaal bij", zegt Van Waveren. "Hij twitterde nog over de politiek en dat is wel een teken hoe zeer hij nog betrokken was."
Aantjes was veertig jaar geleden nauw betrokken bij de oprichting van het CDA. "Hij is heel erg belangrijk geweest, al vanaf het begin bij de totstandkoming van de partij", zegt landelijke CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. "Het soort partij dat wij zijn geworden, een volkspartij die heel erg op waarden is gebaseerd, is voor een groot deel aan hem te danken."
In november 1978 kwam Aantjes in opspraak toen historicus Loe de Jong bekendmaakte dat de politicus in de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de Waffen-SS. Aantjes trad af en verliet uiteindelijk de politiek. Achteraf bleken de beschuldigingen overdreven.
De Utrechtse afdeling zal niet zelfstandig stilstaan bij het overlijden van de politicus, omdat Aantjes niet betrokken was bij de lokale politiek. Tijdens het landelijke partijcongres in TivoliVredenburg op 7 november staat de partij stil bij de dood van de Utrechter.
Willem Aantjes is 92 jaar geworden. Hij stierf donderdag thuis in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.