Verkeersdrukte op rijkswegen neemt toe

PROVINCIE UTRECHT - De snelwegen in Nederland krijgen steeds meer verkeer te verwerken. Ten opzichte van vier maanden geleden is de drukte op de rijkswegen opnieuw toegenomen. Dat schrijft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer.
Landelijk neemt het totaal aantal afgelegde kilometers op het rijkswegennet op jaarbasis licht toe, schrijft Schultz. Ook de filezwaarte en de extra reistijd voor alle snelweggebruikers zijn gestegen. In de filetop-10 staan met name snelwegen in de Randstad. De A20 bij Rotterdam staat weer op de eerste plaats.
Sinds eind 2014 is weer een stijging te zien van de filezwaarte, de gemiddelde filelengte vermenigvuldigd met de duur van de file, zegt Schultz. De minister liet verder aan de Tweede Kamer weten dat het reistijdverlies voor automobilisten van 2004 tot 2014 met 15 procent is afgenomen. Dat kwam vooral door de aanleg van extra rijstroken, zegt de minister.

INVESTEREN

Schultz zegt dat de cijfers aantonen dat het belangrijk is om te blijven investeren in de snelwegen. "De toenemende drukte op de wegen onderstreept de noodzaak om zowel in als buiten de Randstad voluit door te gaan met de aanleg van wegen die voor verlichting gaan zorgen."
De Publieksrapportage Rijkswegennet die minister Schultz van Haegen aar de Tweede Kamer stuurde, komt iedere vier maanden uit. Daarin wordt onder meer wordt aangegeven wat Rijkswaterstaat doet om de rijkswegen te verbeteren. In de rapportage staan ook het aantal afgelegde kilometers, de filedruk en filetop-10, inclusief opgeleverde en lopende projecten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.