Celstraf voor 'dakdekker' wegens oplichting

UTRECHT/TIENHOVEN - Een dakdekker uit Tienhoven is vrijdag wegens oplichting van zijn klanten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan acht voorwaardelijk. De rechtbank in Utrecht acht de man schuldig aan zeventien gevallen van oplichting.
Tijdens de oplichting ontving de dakdekker voor circa 160.000 euro aan betalingen zonder daarvoor het afgesproken werk te hebben verricht. In zeven andere zaken werd hij vrijgesproken.
De 44-jarige man bood zich in de periode van 2011 tot en met 2015 telkens bij mensen aan als dakdekker, waarbij hij beweerde dat er gebreken waren aan dak of gevel. Dat deed hij onder meer bij particulieren in Utrecht, Weesp, Maarsen, Zeist, Driebergen en Nederhorst den Berg.
De rechtbank hield bij het vonnis rekening met de lange duur van de oplichtingspraktijken. Dat heeft bij de slachtoffers tot grote frustratie geleid. Verder heeft hij het vertrouwen in de dakdekkersbranche beschadigd, aldus de rechtbank.

DAKLEKKAGE

De verdachte bood zich op diverse adressen aan met bedrijfsnamen als First Class Roofing Systems en DAK EHBO. Daarbij waarschuwde hij telkens dat een daklekkage dreigde. Voor reparaties vroeg hij voorschotten voor de aanschaf van materialen. Steeds beloofde hij het herstel snel ter hand te nemen, maar die beloften kwam hij niet na. Opdrachtgevers werden voortdurend afgescheept met smoezen.
In de strafmaat werd tevens meegewogen dat de dakdekker in 2014 al werd aangehouden. De verdachte kreeg toen de gelegenheid contact op te nemen met zijn slachtoffers en alsnog het afgesproken en betaalde werk uit te voeren. Hij zette zijn oplichtingspraktijken echter voort. "Daarmee lijkt verdachte niet in te willen zien dat hij fout bezig is", aldus de rechter.
Het OM eiste eerder een jaar celstraf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.