Vijf vragen over panda's Wu Wen en Xing Ya

RHENEN - Ouwehands Dierenpark in Rhenen krijgt de pandaberen Wu Wen en Xing Ya uit China vijftien jaar in bruikleen. Vijf vragen over het bijzondere koppel.
- Wat zijn het voor panda's?
Wu Wen en Xing Ya zijn twee jonge reuzenpanda's van drie jaar. Op dit moment zitten ze in een pandaverblijf in China. Wu Wen ('Mooie, krachtige wolk') is een vrouwtje. Xing Ya ('Elegante ster') is een mannetje. Ze krijgen in Rhenen een nieuw verblijf dat de naam Pandasia krijgt. Het komt op de plaats waar nu de pelikanenvijver nog is. "We gaan zo snel mogelijk met de bouw beginnen", zegt directeur Robin de Lange. "We hopen dat het volgend najaar klaar zal zijn. Ook moeten er pandaverzorgers worden opgeleid. Chinese experts zullen het proces begeleiden en ook regelmatig langskomen.
- Waarom wil Ouwehands de bedreigde panda in het park hebben?
"We hebben geschiedenis geschreven", zegt eigenaar Marcel Boekhoorn van de dierentuin. "Het is een droom die uitkomt, zowel voor Ouwehands Dierenpark, maar ook voor mij." Ouwehands wil de diersoort voor uitsterven behoeden en het publiek van dichtbij laten kennismaken met de bijzondere beren. De dierentuin verbindt zich aan een internationaal natuurbeschermingsproject en levert jaarlijks een bijdrage aan het Wolong Giant Panda Centre, dat reuzenpanda's onderzoekt, fokt en terugplaatst in het wild. Ouwehands ontwikkelt met onderzoekers uit Wageningen en uit China een onderzoeksplan.
- Komen er ook kleine panda's?
Dat hopen ze in Rhenen natuurlijk wel. In China wordt er alles aan gedaan om de fokprogramma's te verbeteren. Of Wu Wen en Xing Ya voor nakomelingen zorgen is echter allerminst zeker. "De Chinezen denken dat deze twee panda's goed bij elkaar passen", zegt hoofd dierverzorging Dirk-Jan van der Kolk. "Maar de dieren kennen elkaar nog niet. Ze moeten nog gaan 'daten'." Meestal zijn panda's vanaf het 4de of 5de levensjaar vruchtbaar, maar de periode waarin vrouwtjes seks willen duurt jaarlijks slechts 24 tot 72 uur. Voor mannetjes duurt die periode zo'n zes maanden, maar hun libido neemt vaak al af op het moment dat het vrouwtje haar korte en onvoorspelbare vruchtbaarheid bereikt.
- Hoeveel extra bezoekers verwacht Ouwehands Dierenpark?
"Dat is lastig in te schatten", zegt directeur Robin de Lange. Toen dierenpark Pairi Daiza in Brussel vorig jaar twee panda's kreeg steeg het bezoekersaantal met 150.000. In sommige andere landen leverde het nog veel meer toeloop op. Ouwehands wil na de komst van Wu Wen en Xing Ya maximaal tienduizend bezoekers per dag trekken. Om dat mogelijk te maken moeten er extra parkeerplaatsen komen en meer horecaplekken.
- Dan gaat de toegangsprijs zeker omhoog?
Ja, daar is de directeur van Ouwehands Dierenpark duidelijk over. De dierentuin moet namelijk fors in de buidel tasten voor de panda's. Het grootste bedrag gaat op aan 'huur' voor het pandapaar. Dat geld wordt in China onder meer gebruikt voor het fokprogramma van de reuzenpanda's. Verder moet er een pandaverblijf worden gebouwd, worden dierenverzorgers opgeleid en eten de panda's voor een vermogen aan bamboe. Nu betaal je als bezoeker tot 21,50 euro voor een kaartje. Het is nog onbekend hoeveel de entreeprijs volgend jaar zal zijn als 'Mooie, krachtige wolk' en 'Elegante ster' in Rhenen zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.