RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Houten: Communicatie over windmolens had beter gemoeten

1/2
HOUTEN -

Houten geeft toe dat het beter had moeten communiceren over de ontwikkeling van het windmolenpark in de gemeente.

"Achteraf zijn sommige zaken anders gelopen dan we hadden gedacht", zegt wethouder Michiel van Liere in een reactie op het harde rapport dat de Universiteit Utrecht dinsdag presenteerde.

De onderzoekers deden uitvoerig onderzoek naar de komst van de windmolens langs het Amsterdam-Rijnkanaal en de gevolgen ervan voor omwonenden. Zij klaagden de afgelopen jaren onder meer over het 'vervuilde' uitzicht, het lawaai en de slagschaduw van de windmolens. De onderzoekers geven hen nu grotendeels gelijk en stellen dat niet altijd zorgvuldig is omgegaan met de klachten.

Houtenaar Maurice Bakker, die al lange tijd ageert tegen de windmolens, is opgelucht. "Het rapport is vernietigend en dat verbaast ons niet. Toch is het opvallend dat de universiteit ons nu wel gelijk geeft."


HUIZENKOPERS

In het rapport staat dat de gemeente niet goed onderzocht heeft of de huizenkopers in De Hoon III en IV op de juiste manier geďnformeerd zijn over het naburige windpark. Verder worden de windturbines na bijna twee jaar bedrijf "nog steeds niet goed aangestuurd om te voldoen aan de regels van de gemeente".


CONTROLE

Ondanks dat er strenge regels zijn voor windmolenparken, heeft de controle op naleving ervan te wensen overgelaten, stellen de onderzoekers. Hierdoor hebben de omwonenden volgens de universiteit "niet de maximale bescherming gekregen die hen door de gemeente beloofd was". Wel stellen de wetenschappers dat het windpark qua geluid ruimschoots binnen de landelijk norm blijft.


GOED

De onderzoekers stellen dat sommige zaken juist ook goed zijn aangepakt. Zo is de gemeente met de regels voor geluid en slagschaduw "zeer ver gegaan om de omwonenden te beschermen". Eneco heeft zich daarbij "betrouwbaar opgesteld wat betreft de extra strenge eisen met betrekking tot geluid".


LERING

Volgens de onderzoekers kan er veel lering uit de ontwikkeling van het Houtense windmolenpark worden getrokken. Zo zou draagvlak creëren meer zijn dan alleen informeren en daarom moeten omwonenden actief worden betrokken bij de planvorming. Ook moet er "in een vroeg stadium met omwonenden overlegd worden over compenserende maatregelen".

De gemeente Houten onderschrijft de conclusies van de onderzoekers en wil er lering uit trekken. Eneco neemt hetzelfde standpunt in.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -