RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Joods monument Utrecht onthuld

1/4
UTRECHT -

Burgemeester Jan van Zanen heeft donderdagavond een holocaust herdenkingsmonument onthuld. Lange tijd was Utrecht de enige grote stad zonder een herinnering aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Een Utrechtse kunstenaar van Georgische komaf, Amiran Djanashvili, werkte er twee jaar aan. "Emotioneel gezien was het anders dan andere werken omdat je altijd aan de gebeurtenis denkt."

Djanashvili maakte een afbeelding van een Sjofar, een Joods symbool voor kracht. Ook prijken de namen van de 1224 weggevoerde en vermoorde Utrechtse Joden op de gedenkmuur.


FOTOEXPOSITIE

De kunstenaar is een jaar lang gevolgd door fotograaf Iris Tasseron. Haar foto's zijn te zien in het Spoorwegmuseum. Ze fotografeerde verschillende momenten in het maakproces. Ook het moment dat het werk uit het atelier naar de vaste plek moest.

De gedenkplaats staat bij de ingang van het Spoorwegmuseum. Vanaf daar zijn tijdens de oorlog Utrechtse Joden naar concentratiekampen vervoerd. Ruim 1600 mensen zijn gedeporteerd. Slechts 400 van hen keerden terug naar de stad.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -