Grote noodopvang in Kanaleneiland

Het pand aan de Amerikalaan 109.
Het pand aan de Amerikalaan 109. © Google Street View
UTRECHT - De noodopvang voor asielzoekers in Utrecht verhuist half november van de Jaarbeurs naar een leegstaand schoolgebouw in de wijk Kanaleneiland.
Het pand aan de Amerikalaan 109 wordt gehuurd van woningcorporatie Mitros. Het biedt tot 1 mei volgend jaar onderdak aan vijfhonderd vluchtelingen, voornamelijk alleenstaande mannen en gezinnen. Het COA maakt de oude school de komende drie weken geschikt voor bewoning.
De huidige noodopvang in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs stopt 10 november. De hal is nu weer nodig voor evenementen. Er wordt voortgebouwd op het vrijwilligersnetwerk dat in het Beatrixgebouw is ontstaan.

WETHOUDER

Wethouder Margriet Jongerius: "Deze keuze is zorgvuldig afgewogen. In dit schoolgebouw kunnen we asielzoekers op een humane wijze opvangen. Utrecht levert zo een bijdrage aan de opvang van mensen die het oorlogsgeweld in hun eigen land zijn ontvlucht."
Volgens burgemeester Jan van Zanen zijn er meerdere opties in beeld geweest. "Deze plek is het meest geschikt volgens het COA, maar ook wij willen aan deze locatie meewerken. Als het gaat om de leefbaarheid, de spreiding en als het gaat om de bestemming is dit een plek waar we opvang kunnen bieden."

DRAAGVLAK

Volgens het stadsbestuur is er draagvlak in de wijk voor de noodopvang, maar er leven ook zorgen over veiligheid en overlast. De gemeente maakt daarom samen met het COA en de politie een veiligheidsplan.
Vrijdagavond is er een bijeenkomst voor direct omwonenden (1900 adressen). In de periode daarna zijn er nog twee inloopavonden voor álle wijkbewoners.

Grote noodopvang in Kanaleneiland

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.