RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Werkstraffen voor helers Utrechtse monstrans

1/3
UTRECHT -

Justitie eist werkstraffen voor de helers van de Utrechtse monstrans. Michel E. hoorde 120 uur eisen en Samantha van D. 160 uur. Een derde verdachte die nog terecht moest staan was vandaag niet aanwezig.

Met een vierde verdachte was al een schikking getroffen. De 70-jarige man heeft een taakstraf van 100 uur geaccepteerd. Het OM verwijt de verdachten dat ze de peperdure monstrans mogelijk in bezit hadden, terwijl ze wisten dat het gestolen waar was.


MOTIEF

Verdachte Michel E. vertelde tijdens de rechtszaak dat hij niet wist wat hij moest vervoeren. "Ik ben gewoon gaan zitten en gaan rijden", aldus de Utrechter. Hij had het geld nodig omdat het de volgende dag Valentijnsdag was. E. wilde met de honderd euro een mooi cadeau kopen.

Samantha van D. zegt niet te hebben geweten van de monstransroof. De officier van justitie geloofde haar verklaring niet. Er is namelijk bewijs dat de monstrans in het huis van haar ouders is geweest. Volgens de officier moest Van D. van de diefstal hebben geweten.

Alle verdachten in deze zaak zijn ook getapt. Volgens de officier zou uit die opnamen ook blijken dat Van D. een van de helers is. Zo zou een van de dieven aan haar gevraagd hebben "of ze de jackpot" al had gekregen.


DIEVEN

De dieven van het eeuwenoude kunstwerk hebben hun straf al uitgezeten. De monstrans werd in januari 2013 op spectaculaire wijze geroofd uit het museum. Op klaarlichte dag sloeg een man met een moker een deur in, sloopte een vitrine en rende weg met de dure buit in een tas.

De monstrans met een waarde van 250.000 euro werd twee weken later beschadigd teruggevonden, toen de dieven het naar BelgiŽ wilde vervoeren.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -