Drukbezochte informatieavond over noodopvang Kanaleneiland

UTRECHT - Zo'n tweehonderd bewoners hebben vrijdag de informatieavond bezocht over de noodopvang voor asielzoekers in Kanaleneiland. Vanaf 16 november worden in een voormalige school in de Utrechtse wijk vijfhonderd vluchtelingen gehuisvest.
Het pand aan de Amerikalaan wordt gehuurd van woningcorporatie Mitros. Het biedt tot 1 mei volgend jaar onderdak aan voornamelijk alleenstaande mannen en gezinnen. Wethouder Jongerius was vrijdagavond naar Kanaleneiland gekomen om vragen over de opvang te beantwoorden.

KWETSBARE WIJK

Het plenaire deel van de avond verliep rustig, maar er waren wel veel vragen. Zo waren er bewoners die zich afvroegen waarom de opvang in een kwetsbare wijk als Kanaleneiland moet komen. Volgens de gemeente is dat uiteindelijk de keus van het COA. De gemeente had de opvangorganisatie in totaal acht mogelijke locaties voorgelegd.
Het COA zei dat er voor Kanaleneiland is gekozen, omdat de locatie hier het snelst beschikbaar kwam. Volgens de organisatie is de school zeer geschikt en bieden de klaslokalen relatief veel ruimte voor de asielzoekers.

VEILIGHEID

De gemeente heeft de bewoners ook verteld er alles aan te doen om de veiligheid van de asielzoekers en de bewoners te garanderen. De politie zal volgens de wethouder vooral inspelen op actuele situaties in de wijk en hier nauw contact over onderhouden met wijkbewoners.
De gemeente en het COA vertelden de wijkbewoners ook dat de kinderen uit de noodopvang naar school zullen gaan in Ondiep. Verder is er ook draadloos internet in de school aanwezig, zodat de bewoners niet voor internet hoeven uit te wijken naar bijvoorbeeld naburige winkelcentra.
Na afloop was er nog de mogelijkheid om in kleine groepjes verder te praten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.