RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Rekenkamer Utrecht negeerde oprichters TivoliVredenburg"

UTRECHT -

Het rapport van de Utrechtse Rekenkamer over TivoliVredenburg kan bij voorbaat op de nodige scepsis rekenen. Oud-bestuurders die bij de oprichting betrokken waren zeggen dat ze niet of nauwelijks zijn gehoord over de financiŽle tegenvallers en budgetoverschrijdingen bij het muziekpaleis.

TivoliVredenburg kende een roerige start met geluidslekken en loslatende plafondplaten in de grote zaal. Ook winst maken wil maar niet lukken. Utrecht heeft de Rekenkamer onderzoek naar de cijfers laten doen. Dinsdag moet onder meer duidelijk worden of de financiŽn wel onder controle zijn en welke risico's de gemeente nog loopt.


OPRICHTINGSBESTUUR

Oud-cultuurwethouder Frits Lintmeijer zegt dat het oprichtingsbestuur waar hij deel van uitmaakte maar ťťn keer is benaderd door de onderzoekers. "Helemaal aan het begin toen ik nog net wethouder was heb ik een keer met het onderzoeksteam om de tafel gezeten. Toen is eigenlijk vooral het onderzoek aangekondigd en waren er twee of drie vragen over het bestuur. Na mijn wethouderschap heb ik geen contact meer gehad."

Ook oud-Tivolibestuurder Barry de Vos verbaast zich erover. Hij vormde met Lintmeijer, gemeentesecretaris Maarten Schurink en advocaat Frits van der Brug het oprichtingsbestuur van het muziekpaleis. De Vos beaamt dat de oprichters niet gehoord zijn door de Rekenkamer en is benieuwd waar de onderzoekers hun rapport op hebben gebaseerd.


LESSEN

Voor raadsleden Andrť van Schie (VVD) en Sander van Waveren (CDA) is het vooral van belang dat er helderheid komt over het gevoerde beleid. "Het is de afsluiting van een lang traject waarin een financieel tekort is ontstaan", zegt Van Waveren. "De Rekenkamer is ons eigen, onafhankelijke onderzoeksorgaan dat in beeld moet brengen wat er mis is gegaan en welke lessen we daarvan kunnen leren."

Raadslid Van Schie denkt niet dat er achteraf mensen worden afgerekend op besluiten die indertijd zijn genomen. "Ik verwacht niet dat we nu nog uitgebreid gaan zwartepieten over wie nu wanneer wat fout heeft gedaan en wat er beter had gemoeten. Als we nog eens zo'n groot bouwproject aangaan, wat ik niet op korte termijn voorzie, dan weten we in elk geval welke randvoorwaarden we mee moeten nemen in de organisatiestructuur. Dan kunnen we verantwoorde beslissingen nemen."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -