Achttien jaar cel voor gevangenismoord Nieuwegein

NIEUWEGEIN - De man die wordt verdacht van de dodelijke steekpartij in de gevangenis van Nieuwegein, is donderdag veroordeeld tot achttien jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) had twintig jaar tegen de 31-jarige Oswaldt D. uit Hoorn geëist.
Volgens de rechtbank is D. verantwoordelijk voor twee steekpartijen in gevangenissen in Zwaag en Nieuwegein. Het slachtoffer in Zwaag overleefde ternauwernood. De steekpartij in de gevangenis van Nieuwegein in juli vorig jaar had een fatale afloop voor het 23-jarige slachtoffer.

SCHELDEN

De rechtbank is het met het OM eens dat er sprake is van moord, omdat D. het geweld heeft voorbereid door onder meer een bestekmesje extra te slijpen. Het slachtoffer werd in zijn hart geraakt. D. zelf zegt dat hij uit angst heeft gestoken en dat er helemaal geen plan was. Medegevangenen stellen dat hij wraak wilde nemen voor klappen die hij had gehad.
Bij de uitspraak waren veel familieleden aanwezig van de man die werd omgebracht in de gevangenis in Nieuwegein. Zij konden zich na de uitspraak niet bedwingen en scholden D. uit toen hij de zaal uit werd geleid. D. reageerde daarop met de woorden 'fuck you'.