Werkstraffen voor ruilseks en drugshandel in Woerden

WOERDEN - Tegen drie jongeren die in Woerden in drugs handelden, soms in ruil voor seksuele handelingen, zijn dinsdag onder meer werkstraffen geëist.
Een meerderjarige verdachte die xtc-pillen aanbood in ruil voor seksuele handelingen, werd direct veroordeeld tot tachtig uur werkstraf, een maand voorwaardelijke gevangenisstraf en verplichte behandeling.
In de zaak tegen twee minderjarige verdachten doet de rechtbank over twee weken uitspraak. Tegen één van hen, een minderjarig meisje, eiste het Openbaar Ministerie een werkstraf van 150 uur en vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Het meisje maakte foto's van de ruilseks en verspreidde die. Toen de politie beslag op haar telefoon wilde leggen, gooide ze die in de wc.

GROEP

De tweede minderjarige verdachte, een jongen, deed alleen mee aan de drugshandel. Hij hoorde een werkstraf van tachtig uur en twee maanden voorwaardelijke jeugddetentie tegen zich eisen.
De drie verdachten maakten deel uit van een grotere groep kinderen en jongeren in Woerden die op grote schaal allerlei soorten drugs gebruikte. Vanwege de jonge leeftijd van veel van de betrokkenen werd bij het onderzoek intensief samengewerkt tussen politie, gemeente, hulpverleningsinstanties en Openbaar Ministerie.
Een aantal betrokkenen hoefde niet voor de rechter te verschijnen. De officier van justite heeft met hen gesproken in aanwezigheid van de ouders en heeft ze gewezen op de ernstige gevolgen van drugsgebruik.