Omkoopschandaal bij Utrechtse reclassering

UTRECHT - Twee medewerkers van de reclassering in Utrecht stonden vrijdagmiddag voor de rechter omdat ze steekpenningen zouden hebben aangenomen van mensen met een taakstraf. In ruil voor geld, hoefden veroordeelden niet te werken.
De twee medewerkers uit Utrecht en Vinkeveen runden een project bij een voetbalvereniging in Maarssen. Ze hielden toezicht op mensen met een taakstraf, die klusjes uitvoerden rond de velden.
Het Openbaar Ministerie verdenkt het tweetal ervan urenlijsten te hebben vervalst. Voor zeker twee taakgestraften zouden de mannen uren hebben afgetekend, terwijl de veroordeelden er helemaal niet waren.
Met de fraude waren substantiële bedragen gemoeid. De advocaat van een van de verdachten zegt dat 'duizend euro, soms meer, soms minder' werd betaald om niet te hoeven werken. Een van de verdachten heeft gedeeltelijk bekend.

OBSERVATIE

De fraude speelde de afgelopen jaren en kwam aan het licht na een tip bij de Criminele Inlichtingen Eenheid. De politie observeerde vervolgens een aantal mensen met een taakstraf. Op papier waren ze aan het werk in Maarssen, maar ondertussen zag de politie hen heel ergens anders.
Vrijdagmiddag was een eerste zitting in de rechtszaak tegen de twee verdachten. Daar werd duidelijk dat de rechter Justitie meer tijd geeft om te onderzoeken of het bij twee gevallen van fraude is gebleven. Eind dit jaar wordt de zaak inhoudelijk behandeld.