RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

"Teleurstellende reactie van college op rapport TivoliVredenburg"

UTRECHT -

Het rapport van de Rekenkamer over TivoliVredenburg bevat 'relevante informatie en lessen voor de toekomst'. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders in een reactie. De PvdA en CDA vinden echter dat het stadsbestuur de problemen te veel nuanceert.

De onderzoekers van de gemeentelijke Rekenkamer concluderen in het snoeiharde rapport dat de bouw en exploitatie zijn uitgelopen op een fiasco en dat de gemeente grote financiële risico's loopt. Dit is onder meer het gevolg van onvoldoende regie en ruzies bij het samenstellen van de nieuwe organisatie.

Het stadsbestuur wijst in een reactie op het rapport op de complexe omstandigheden bij de totstandkoming van het gebouw en de nieuwe organisatie. Daarnaast stelt b en w dat het muziekpaleis de stad en inwoners een culturele instelling met een veelzijdige programmering en veel potentie in een uniek gebouw opgeleverd. "Dat het een aanwinst is, wordt onderstreept door het grote aantal bezoekers en (inter)nationale waardering in de vorm van prijzen."

Het college zegt te willen toewerken naar een verhouding met TivoliVredenburg zoals die ook met de andere culturele instellingen in de stad bestaat. Voor de toekomst moet vol worden ingezet op het optimaal benutten van het gebouw en het verwerven van extra inkomsten, stellen de onderzoekers. Het college onderschrijft deze conclusie.


CDA EN PVDA

De fracties van CDA en PvdA in Utrecht omarmen het rapport. De PvdA steekt de hand ook in eigen boezem. "Wethouders hadden de raad nauwkeuriger moeten informeren en de raad had veel kritischer moeten zijn. Dat trekken wij ons aan."

Een commissie onder leiding van Carolien Gehrels, ex-wethouder cultuur in Amsterdam, bekijkt hoe de organisatie commercieel succesvoller kan worden. Het onderzoek moet mei volgend jaar klaar. "Voor de toekomst is het zaak om de kosten in de hand te houden door de exploitatie fundamenteel anders in te richten. Meer programmering van activiteiten en zakelijke verhuur is hier een voorbeeld van. We verwachten dat ook de commissie Gehrels hiertoe voorstellen zal doen", zegt fractievoorzitter Marleen Haage.


TELEUSTELLEND

De reactie van het college is teleurstellend, vindt de PvdA. De fractie stelt dat conclusies en aanbevelingen maar ten dele worden overgenomen en dat de problematiek te veel wordt genuanceerd.


GEMISTE KANS

De CDA-fractie ziet het rapport als een steun in de rug om de exploitatie van TivoliVredenburg te verbeteren en daar als raad meer controle op uit te oefenen. Eén van de aanbevelingen van de Rekenkamer is dat de raad een onafhankelijke second opinion uit moet laten voeren op het verbeterplan van TivoliVredenburg. Het college wijst dit af. Dat vindt het CDA een gemiste kans.

Van Waveren: "Als we iets leren van dit rapport is het dat we scherper in de gaten moeten houden welke risico's er zijn en op tijd moeten ingrijpen. Een onafhankelijke second opinion is daar een uitstekend middel voor. Dat het college dat afwijst geeft mij de indruk dat ze de lessen nog onvoldoende geleerd hebben."

"Veel gesubsidieerde cultuurinstellingen in de gemeente leunen zwaar op de gemeente. Dat vraagt juist dat het college afstand neemt en zuiver stuurt en beoordeelt. Bij TivoliVredenburg ontstaat, mede omdat dat niet is gebeurd, nu een tekort in de exploitatie", aldus Van Waveren.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -