Instellingen

OM eist 14 jaar cel voor mislukte liquidatie De Meern

© Koen Laureij
DE MEERN - Tegen twee mannen, die verdacht worden van een poging tot liquidatie op 27 juni vorig jaar in de Ten Veldestraat in De Meern, zijn dinsdag celstraffen van veertien jaar geëist.
De 69-jarige Wout Sabee werd achtervolgd en bij zijn woning klemgereden. Meteen daarop werd zijn auto doorzeefd met kogels. Bij het incident raakte het slachtoffer zwaargewond, maar hij wist de aanslag te overleven.
Sabee raakte gewond aan zijn borstkas, hals, rechterarm, buik en linkerarm. Bijna twee weken na de aanslag ontwaakte hij uit een zware narcose.

AANRIJDEN

Ondanks de kogelregen zag Sabee kans de schutter aan te rijden. Deze man, de 50-jarige verdachte Wilco B. uit Utrecht, liep hierdoor zwaar letsel op aan zijn benen. De andere verdachte, Henry J., trok hem de vluchtauto in, een donkergrijze BMW.

LILLE

Op de avond van diezelfde dag werd B. zwaargewond aangetroffen in Frankrijk en overgebracht naar het ziekenhuis in Lille. Hij had diverse fracturen. Eenmaal bijgekomen beriep hij zich op zijn zwijgrecht, op de zitting verklaarde hij zich niets meer van die dag te kunnen herinneren.

MOEDER

Op de plaats delict zijn autosleutels gevonden die leiden naar de auto van de moeder van de andere verdachte, de 34-jarige Henry J., bijgenaamd 'De Bolle'. De moeder verklaarde dat haar zoon had gezegd betrokken te zijn bij de poging tot liquidatie en dat hij vertrokken was. Zichzelf aangeven zou te gevaarlijk zijn. Op 28 juni dit jaar werd J. in Spanje aangehouden na diverse oproepen in Bureau Hengeveld op RTV Utrecht.

BEWIJS

Op de zitting zette de officier van justitie uiteen dat er voldoende bewijs is voor poging moord en dat de beide verdachten zich hieraan schuldig hebben gemaakt. Zo zijn er de verklaringen, onder andere van de moeder van een van de verdachten, tapgesprekken van de vrouw van de andere verdachte en DNA-sporen op de aangetroffen sleutel.
De aanleiding voor de liquidatie was mogelijk een hennepdeal, maar dat is niet helemaal duidelijk geworden. Voor de officier staat vast dat beide verdachten hebben geprobeerd het slachtoffer om te brengen. Dat zij dit op klaarlichte dag in een woonwijk met een automatisch vuurwapen hebben gedaan, acht het OM dusdanig ernstig dat een forse straf op zijn plaats is.
De officier van justitie eiste daarom tegen beide mannen veertien jaar gevangenisstraf onvoorwaardelijk.
De uitspraak is over twee weken.

OM eist 14 jaar cel voor mislukte liquidatie De Meern

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.