RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dijksma: Zwanendriften vanaf 1 juli 2016 verboden

1/2
PROVINCIE UTRECHT -

Zwanendriften wordt vanaf 1 juli 2016 verboden. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer.

"Er komt nu een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt. Dit beroep is niet meer van deze tijd", aldus Dijksma.


VLEUGELBOT KNIPPEN

Zwanendrifters vangen de grote watervogelsen en knippen een stuk van hun vleugelbot zodat ze niet meer kunnen vliegen. Op die manier blijven nesten in de buurt en kunnen jonge zwaantjes worden gevangen en verkocht.

Het proces van het amputeren van het vleugelbot heet leewieken. Vanaf 2018 wordt dit verboden bij alle watervogels. Alleen dierenartsen mogen dan nog leewieken. Bij zwanen was dit al verboden.


BELAAGD

Dierenactivist en -arts Saskia van Rooy zet zich al jaren in tegen zwanendriften. ZIj is dan ook erg verheugd door het nieuws, dat zij ook nog eens te horen krijgt op haar verjaardag. "Ik had me geen mooier verjaardagskado kunnen wensen!"

Wel plaatst Van Rooy een kritische noot bij het besluit van de staatssecretaris. Zij had graag gezien dat het verbod een aantal maanden eerder in zou gaan. "Vanaf mei worden namelijk veel nieuwe wilde zwaantjes geboren."

De klokkenluidster filmde de praktijken van zwanendrifters, waarna ze door hen werd belaagd. De staatssecretaris liet daarop weten een einde te willen maken aan het houden van zwanen in de vrije natuur.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -