Pegida: sowieso een protestmars in de binnenstad

UTRECHT - De anti-islambeweging Pegida houdt komende zondag hoe dan ook een protestmars door de stad Utrecht. Dat zei woordvoerder Edwin Wagensveld na afloop van een gesprek met de gemeente. De organisatie wilde burgemeester Van Zanen spreken, omdat hij Pegida heeft verboden om in de binnenstad te protesteren.
Van Zanen gaf maandagavond alleen toestemming om actie te voeren bij het Hogelandsepark, bij de Biltstraat. Ook verbood hij het houden van een protestmars. Hij deed dat na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie, omdat een eerdere betoging op 11 oktober flink uit de hand liep.

HONDERD PROCENT

Maar Pegida ziet een protest in het Hogelandsepark niet zitten. Wagensveld zegt nu sowieso van plan te zijn om met alle actievoerders door de stad te gaan lopen. "We gaan absoluut protesteren. Dat is honderd procent zeker!" Volgens hem kan de gemeente dat niemand verbieden en hij stapt dan ook niet naar de rechter.
Pegida zegt de komende tijd nog vaker te willen gaan demonstreren. "We zullen zeker nog van ons laten horen zolang er niets verandert aan het beleid," aldus Wagensveld.

OMWONENDEN

Dinsdag troffen omwonenden van het Hogelandspark een brief op de mat met de titel 'Demonstraties in het komend weekend'. Het gemeentebestuur moet nog een definitief besluit nemen, maar de keuze voor de locatie lijkt al wel vast te staan. Wijkbewoners zien de demonstraties niet zitten. Ze noemen het park een 'tere plek' met een monumentale status. Geen plek dus om veel mensen te laten demonstreren.

VERHARDING

Ook de tegendemonstranten zien niets in de locatie bij de Biltstraat. "Je wilt een locatie hebben waar je je boodschap kunt overbrengen en dat is in de binnenstad," aldus woordvoerder Auke de Otter van Utrecht Bekent Kleur tegen RTV Utrecht. Hij stelt te willen demonstreren tegen de verharding in het asieldebat.
Het gemeentebestuur neemt uiterlijk donderdag een definitief besluit over de demonstraties en wil daarom nu nog niet ingaan op de reactie van Pegida.

Verslaggever Jiri Glaap in gesprek met Pegida-woordvoerder Edwin Wagensveld.
Verslaggever Jiri Glaap in gesprek met Utrecht Bekent Kleur-woordvoerder Auke de Otter.
Pegida: sowieso een protestmars in de binnenstad

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.