RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zes zwanendrifters voor de rechter

1/2
PROVINCIE UTRECHT -

Zes mannen uit Nieuwerbrug, Woerden en Benschop moesten donderdag voor de rechter verschijnen. Ze worden beschuldigd van het illegaal vangen van zwanen. Het ging om een regiezitting. De rechter stelde de datum voor de inhoudelijke zitting vast op 11 april. Die rechtszaak zal tegen de zin van de drifters openbaar zijn.

De mannen worden door het Openbaar Ministerie beschuldigd van het vangen van zwanen die niet mochten worden meegenomen. Ook hebben ze volgens het OM pootringen vervalst en hun documenten zouden niet in orde zijn. Het vangen van de zwanen ging er zo ruw aan toe dat er dieren ernstig verminkt zijn geraakt of zijn gestorven.

Tijdens de regiezitting konden advocaten extra onderzoekswensen indienen. De zwanendrifters komen deels uit dezelfde familie. Ze zeggen dat ze zich aan de regels hebben gehouden.


DIERENARTS

Onlangs werd bekend dat er ook twee vrouwen worden vervolgd. Zij zouden dierenarts Saskia van Rooy hebben mishandeld. Van Rooy filmde hoe zwanendrifters knobbelzwanen mishandelden. Daarbij werd ze belaagd.

De twee vrouwen zijn familie van verdachten die al eerder werden gedagvaard. De beelden, waarop ook te zien is dat Van Rooy wordt aangevallen, kregen landelijk aandacht. Van Rooy twittert regelmatig over de praktijken van zwanendrifters en zocht ook actief de media op.

Overigens maakte staatssecretaris Sharon Dijksma eerder deze week bekend dat zwanendriften vanaf 1 juli 2016 wordt verboden. "Er komt nu een einde aan het leed dat zwanendriften met zich meebrengt. Dit beroep is niet meer van deze tijd", aldus Dijksma.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -