RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Petitie voor belangen omwonenden windturbines

PROVINCIE UTRECHT -

Vereniging Eigen Huis begint een petitie om ervoor te zorgen dat meer rekening wordt gehouden met de belangen van omwonenden bij de plaatsing van windturbines. De vereniging wil dat de Tweede Kamer het kabinet en regionale overheden dwingt beter naar de belangen van omwonenden te kijken.

Eigenaren van huizen in de buurt van windmolens vrezen voor overlast en waardeverlies van hun woningen. Volgens Vereniging Eigen Huis wordt de plaatsing van turbines toch vaak "met gebruik van macht en politieke trucjes doorgedrukt terwijl draagvlak bij omwonenden volledig ontbreekt", zegt de vereniging.

Omwonenden worden "veel te laat bij de planontwikkeling betrokken''. Soms wordt geprobeerd de onvrede af te kopen met de aanleg van extra speeltuintjes in de wijk, een 'oplossing' die "geen recht doet aan de grote gevolgen voor individuele omwonenden", aldus Vereniging Eigen Huis.


MEEPROFITEREN

Greenpeace zegt in een reactie op de petitie groot voorstander te zijn van het betrekken van omwonenden bij windmolenparken. "Sterker nog, het zou beter zijn als omwonenden mede-eigenaar kunnen worden van windmolens en zo kunnen meeprofiteren", aldus de milieuorganisatie.

Aan de andere kant zaait Vereniging Eigen Huis volgens Greenpeace met de petitie onnodig paniek: "Zo is er helemaal geen bewezen sprake van daling van huizenprijzen door windmolens. Maar door die angst maar te blijven voeden werk je daling van huizenprijzen wel in de hand."Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -