RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Utrecht verbiedt Pegida-demonstratie zaterdag

UTRECHT - Anti-islambeweging Pegida mag morgen niet demonstreren in Utrecht. De eerder aangekondigde demonstratie zondag in het Hogelandsepark aan de rand van het stadscentrum mag wel doorgaan. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen van Utrecht vrijdagochtend besloten.

Pegida meldde donderdag bij de gemeente een tweede demonstratie in dit weekeinde, op precies dezelfde plek en tijd als de demonstratie van Utrecht Bekent Kleur. "De boodschap van beide organisaties staat lijnrecht op elkaar. Het risico op wanordelijkheden is te groot", aldus Van Zanen.


CONFRONTATIE

Utrecht laat het belang van openbare orde en veiligheid boven het recht op demonstratie gaan, zegt burgemeester Van Zanen. "Het recht op demonstratie is geen recht op confrontatie, dat geldt voor alle partijen."

Volgens de gemeente was er met Pegida niet te praten over een alternatief voor de aangekondigde demonstratie op zaterdag. "Pegida nam ook geen aantoonbare eigen verantwoordelijkheid voor een ordelijk verloop", aldus de burgemeester. Op de eigen Facebookpagina meldde de groepering al dat de demonstratie zaterdag een reactie was op de scherpe voorwaarden die de gemeente eerder verbond aan de bijeenkomst op zondag.


PROTESTMARS

Zowel Utrecht Bekent Kleur als Pegida mag geen protestmars door de stad houden. Voor Pegida geldt bovendien dat de demonstranten op zondag verplicht gebruik moeten maken van gereserveerde bussen van Utrecht Centraal naar het park. Tegenstanders van Pegida zijn van plan om zondag naar het Hogelandsepark te komen. Daar is ook geen toestemming voor gegeven.

Pegida legt zich neer bij het verbod op zaterdag. De beweging roept aanhangers via Facebook op om het protest zondag vreedzaam te laten verlopen. Pegida zegt signalen te hebben ontvangen dat diverse groepen voetbalsupporters naar Utrecht komen om de demonstratie bij te wonen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht