Instellingen

Groen licht kinderkankerziekenhuis Utrecht

Vertegenwoordigers van het ziekenhuis en bouwbedrijven tekenen de contracten.
Vertegenwoordigers van het ziekenhuis en bouwbedrijven tekenen de contracten. © Prinses Máxima Centrum
UTRECHT - De bouw van een kinderkankerziekenhuis naast het Universitair Medisch Centrum in Utrecht kan beginnen. De contracten voor het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie zijn vrijdag getekend. De bouw begint nog dit jaar met de grondwerkzaamheden. Waarschijnlijk wordt het begin 2018 in gebruik genomen.
Al eerder was de gemeente Utrecht akkoord met de nieuwbouw, maar nu bleek dat niemand bezwaar tegen de bouwplannen heeft gemaakt, zodat de laatste contracten konden worden getekend.

TV-ACTIE

Het complex kost 177,5 miljoen euro. De banken lenen 120 miljoen, donateurs geven 57,5 miljoen euro. Daarvan kwam ruim 3,5 miljoen euro binnen door een grote tv-actie van KiKa in 2013. André van Duin, Erica Terpstra, Frans Bauer, André Rieu, Guus Meeuwis, De Toppers en Antoinette Hertsenberg werkten er aan mee.
Het nieuwe ziekenhuis gaat ook obligaties uitgeven. Het hoopt daarmee 60 tot 80 miljoen binnen te halen, zodat het minder hoeft te lenen van banken en om de rente mee te betalen. "We vervangen duur geld door goedkoop geld", aldus een woordvoerder.

OVERLEVINGSPERCENTAGE

Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen. Een op de vier kinderen overleeft de ziekte niet. Door kennis en onderzoek te bundelen onder één dak willen oncologen dit overlevingspercentage de komende jaren verhogen naar 90 tot 95.
Het ziekenhuis behandelt en verzorgt ongeveer vierhonderd jonge patiënten. Die hebben tumoren in borst of buik, of bloedkanker zoals leukemie. Een eerste afdeling waar kinderen met een vaste tumor al worden behandeld opende in 2014 de deuren binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis te Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.