UMC Utrecht onderzoekt klachten angstcultuur

UTRECHT - Het UMC Utrecht laat alsnog een onafhankelijke, externe commissie onderzoek doen naar de mogelijke misstanden op de KNO-afdeling. Dat heeft de raad van bestuur vrijdagavond bekendgemaakt.
Het bestuur wil weten hoe het zit met de cultuur en het leiderschap binnen het ziekenhuis na een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Er waren twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde.
"Het bestuur heeft op basis van signalen en vragen uit verschillende gelederen van de eigen organisatie besloten een onafhankelijke externe commissie in te stellen om onderzoek te doen", meldt UMC Utrecht vrijdagavond op de eigen website.
Diverse artsen van de afdeling van het universitaire ziekenhuis hadden de zaak bij de IGZ aangekaart. Het tv-programma Zembla behandelde het onderwerp woensdag in de uitzending. Eerder zei het UMC Utrecht dat het vertrouwen van patiënten onnodig is geschaad met de tv-uitzending, maar nu haalt de raad van bestuur bakzeil en stelt alsnog een onderzoek in.
"De twijfels die recent zijn ontstaan bij onze patiënten, maar ook bij onze medewerkers, raken ons in het hart. We willen ook als bestuur de onderste steen boven hebben", staat in de verklaring van het ziekenhuisbestuur.
De onderzoeksopdracht en de samenstelling van de commissie worden binnenkort vastgesteld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.