Internationale Socialisten: Pegidademonstratie blokkeren

UTRECHT - De Internationale Socialisten hebben tijdens de manifestatie Utrecht Bekent Kleur in het Hogelandsepark opgeroepen de Pegidademonstratie zondag te blokkeren. Op de manifestatie tegen anti-islambeweging Pegida waren zaterdag enkele honderden mensen afgekomen. Rond 14.25 uur liep de demonstratie af en vertrokken de deelnemers.
In het Hogelandsepark waren vertegenwoordigers van politieke partijen aanwezig, maar ook van kerken en vluchtelingenorganisaties. Ze hebben zich verenigd in Utrecht Bekent Kleur en willen laten weten dat niet iedereen in Nederland het eens is met Pegida.
De van oorsprong Duitse Pegida zal zondag in hetzelfde park betogen tegen de islam en tegen de komst van meer vluchtelingen. Brian Droop van de Internationale Socialisten wil die manifestatie blokkeren. Ook op websites wordt opgeroepen om Pegida-aanhangers te dwarsbomen. De organisatie 'Laat ze niet lopen' zegt dat Pegida van plan een mars door de stad naar het Hogelandsepark organiseren. De gemeente heeft dat overigens verboden.

POLITIE

Het park was zaterdag afgezet met linten en de Museumlaan was afgesloten voor verkeer. Bij het park was veel politie aanwezig, maar de manifestatie verliep rustig, zegt verslaggever Caroline Geijsman. Ook de politiechef van Midden-Nederland, Miriam Barendse, was aanwezig in het park. Ze sprak met demonstranten en agenten. Ook op het Janskerkhof en de Neude waren meer agenten dan normaal. De politie heeft niemand aangehouden.
De massale aanwezigheid van de politie was uit voorzorg. Bij een eerdere demonstratie vorige maand ging het mis. Tegenstanders van Pegida kwamen naar het Vredenburgplein waar een manifestatie tegen de de islam en tegen vluchtelingen werd gehouden.
Zowel Utrecht Bekent Kleur als Pegida had liever in de binnenstad een mars gelopen, maar dat werd door burgemeester Van Zanen verboden. In plaats daarvan werd het park bij de Biltstraat op zaterdag en zondag aangewezen voor de manifestaties.

Beelden van de demonstratie van de Internationale Socialisten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.