Tientallen arrestaties rondom Pegidademonstratie in Utrecht

UTRECHT - De politie heeft zondagmiddag in Utrecht ruim 30 mensen aangehouden rond de demonstratie van de anti-islambeweging Pegida. Volgens de politie zijn aanhoudingen zowel onder voor- als tegenstanders van de demonstratie verricht.
Pegida demonstreerde in het Hogelandsepark tegen de islam en de komst van vluchtelingen. In het park hadden zich ongeveer 150 Pegida-aanhangers verzameld. Zij droegen spandoeken met zich mee met opschriften als 'Islamisering is EU-thanasie', 'Koran is vergif' en 'Geweldloos en verenigd tegen geloofs- en andere oorlogen op Europees grondgebied'. Tientallen linkse activisten probeerden de demonstratie te verstoren. De politie was massaal aanwezig om de partijen uit elkaar te houden. Op een gegeven moment heeft de politie om die reden het hele park omsingeld.
In het park werden verschillende toespraken gehouden. Ook Raffie Chohan heeft de menigte toegesproken. Afgelopen week liet het Openbaar Ministerie weten dat zij wordt vervolgd vanwege haar speech over de islam tijdens de Pegida-demonstratie op 11 oktober. De demonstratie is iets na 15.00 uur beëindigd. De demonstranten werden met bussen naar Utrecht CS gebracht.

IEDERE MAAND

Tijdens één van de toespraken werd aangekondigd dat Pegida iedere maand wil demonstreren. Of die demonstraties in Utrecht plaatsvinden is nog niet duidelijk.
Aan het begin van zondagmiddag was de Neude het toneel van spanningen. Tientallen demonstranten van Pegida hadden zich op de terrassen van de Neude verzameld. Ze wilden van het plein naar het Hogelandsepark lopen, maar de gemeente heeft daar geen toestemming voor gegeven. De politie belette de demonstranten om door de stad te lopen. De Pegidademonstranten zijn uiteindelijk allemaal in een bus gestapt die ze naar het park heeft gereden.
Pegida wilde in de binnenstad van Utrecht demonstreren, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de gemeente. Het Hogelandsepark aan het einde van de Biltstraat werd aangewezen als demonstratielocatie. Ook een tegen-demonstratie van de Internationale Socialisten vond gisteren plaats in dat park.
Op 11 oktober demonstreerde de anti-islambeweging Pegida ook in Utrecht. Die manifestatie liep uit de hand toen tegendemonstranten naar het Vredenburgplein kwamen en aanhangers van Pegida provoceerden.

Tientallen arrestaties rondom Pegidademonstratie in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.