"Jongerius vertrekt op lastig moment"

UTRECHT - Wethouder Margriet Jongerius laat met haar onverwachte vertrek een aantal zware dossiers achter. Het door haar gekozen moment om te vertrekken is erg lastig, vinden zowel coalitiegenoot VVD als oppositiepartij PvdA.
De Utrechtse gemeenteraad moet deze maand beslissen hoe het verder moet met het geldverslindende muziekcentrum TivoliVredenburg, deel van het pakket van de ex-wethouder. Ook de nieuwe begroting en de vluchtelingenproblematiek staan op de agenda.
"Die zware debatten zullen zeker een rol hebben gespeeld, het was niet haar ding", aldus PvdA-fractievoorzitter Marleen Haage. PvdA en VVD dringen er bij GroenLinks op aan om heel snel een opvolger te benoemen. "Anders wordt het debat wel heel moeilijk'', aldus de VVD.

VAN ZANEN

Burgemeester Jan van Zanen liet maandagmorgen weten dat de portefeuille van Jongerius voorlopig wordt waargenomen door de andere collegeleden. Van Zanen is "geraakt" door het besluit van Jongerius, schrijft hij. "Wij gaan haar missen in het college. Tegelijkertijd zag ik haar worsteling met het werk in het politieke speelveld.''
Jongerius, die nieuw aantrad in de politiek, schrijft zelf in een verklaring dat "de politieke jas haar knelde." Ze miste vooral het "openlijk mogen twijfelen en de tijd nemen en krijgen om nuances te kunnen afwegen." De raadsfracties laten weten dit beeld te herkennen. Ze noemen haar beslissing een "moedig besluit".
GroenLinks vindt haar beslissing "van een grootsheid die je in de politiek maar zelden tegenkomt." Volgens fractievoorzitter Heleen de Boer zocht haar partijgenoot vooral verbinding met anderen. "Daardoor is het lastig om jezelf te profileren en is het soms lastig om twijfel te laten zien." Volgens De Boer moet je een jas die te vaak knelt niet meer aantrekken.

GEEN VERRASSING

Voor Vincent Oldenborg komt het opstappen van Jongerius niet als een verrassing. Ze wekte de indruk dat ze in de politiek niet op haar plek zat en kreeg regelmatig kritiek op haar optredens, zowel in het openbaar als in de raad en commissies, aldus de politiek commentator tegen RTV Utrecht.
Volgens Oldenborg is het verstandig dat Jongerius is opgestapt. "Je maakt niet vaak mee dat mensen zoveel zelfkennis hebben dat ze zeggen: dit is geen baan voor mij. In die zin is het goed wat ze besloten heeft, want ik denk dat iedereen die de politiek in Utrecht volgt toch duidelijk de indruk had: u bent een aardige mevrouw, maar u zit volgens mij helemaal niet op uw plek."

POLITIEKE SPEL

In
(pdf) aan de raad liet Jongerius weten dat "het openlijk mogen twijfelen, de tijd nemen en krijgen om nuances en alternatieven te kunnen afwegen" te gevoelig ligt in de politieke arena.
Oldenborg: "In de politiek werkt het anders omdat je als oppositie moet scoren, zo werkt dat nu eenmaal. Met name met die sfeer had ze het moeilijk. Politiek is een ander spelletje. Los van wat je inhoudelijk doet en de overtuigingskracht, moet je ook het politieke spel enigszins beheersen."

ZORG

Jongerius had onder meer de portefeuilles Zorg en Cultuur. "Op het punt van sociale zekerheid en welzijn was ze inhoudelijk goed, maar op het punt van cultuur bracht ze niks mee en dat was goed te merken", aldus Oldenburg.
"Ze had ook geen kennis van het Utrechtse culturele veld. Dan wordt het wel heel moeilijk, zeker als daar een aantal grote beslissingen over genomen moet worden."

Politiek commentator Vincent Oldenborg over opstappen Jongerius

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.