Instellingen

Vandaag besluit over gemeente Vijfheerenlanden

VIANEN - Het is een belangrijke dag voor Vianen, Leerdam en Zederik. De drie gemeenteraden beslissen vanavond of ze gaan fuseren tot de gemeente Vijfheerenlanden.
In september stelden de colleges in een haalbaarheidsonderzoek dat er geen belemmeringen voor een fusie zijn. Ook vinden ze dat de nieuwe gemeente het beste past bij de provincie Utrecht. De nieuwe plaats zal ongeveer 55.000 inwoners hebben.
De verwachting is dat de raad in Vianen akkoord gaat met de fusie. "En ik vermoed dat de raad unaniem voor een gemeente Vijfheerenlanden in de provincie Utrecht gaat stemmen", zegt CDA-fractievoorzitter Jan Scheringa.

WEERSTAND

In de Zuid-Hollandse gemeenten Leerdam en Zederik bestaat
tegen het plan. Dat bleek tijdens een bewonersavond eind vorige maand. De angst van veel mensen is dat ze straks bij de provincie Utrecht horen en niet meer bij Zuid-Holland.
"Ik heb niks met Vianen. Ik heb geen hekel aan de mensen in Vianen en ik zal ze altijd gedag blijven zeggen, maar ik voel me meer verbonden met Zuid-Holland", zei een van de bewoners tijdens de avond.
Ook andere Leerdammers staan niet te springen om bij de provincie Utrecht te komen. "Ik voel me hier thuis. Ik weet niet of ik me ook thuis zou voelen in Utrecht. Het is puur een gevoel."

BURGEMEESTER LEERDAM

Volgens burgemeester Rinus Houtman van Leerdam hoeven zijn inwoners niet bang te zijn dat ze straks geen relatie meer hebben met de Alblasserwaard. "Bovendien is er financieel voordeel. Mensen betalen 100 euro motorrijtuigenbelasting per jaar minder als ze in Utrecht wonen."
Meer weten over de fusie? Hier vindt u vijf vragen en vijf antwoorden over het plan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.