Wethouder Verkroost treedt af, CDA uit coalitie Stichtse Vecht

Lege plek Verkroost in raadszaal.
Lege plek Verkroost in raadszaal. © RTV Utrecht
MAARSSEN - Wethouder Verkroost van de gemeente Stichtse Vecht stapt op. Zijn partij, het CDA, trekt zich terug uit de coalitie.
Verkroost wekte de schijn van belangenverstrengeling door, zonder het te melden, ruim twee ton te lenen van de Maarssense ondernemer Jan Ammerlaan, zo stelde hoogleraar forensische accountancy Marcel Pheijffer dinsdag na onderzoek in opdracht van burgemeester Marc Witteman. De CDA'er heeft formeel echter niets verkeerds gedaan, benadrukt Pheijffer.

BOUWPLAN

Verkroost is mede-eigenaar van buitensportbedrijf New Challenge. Dat bedrijf werd opgeheven, maar om de afwikkeling te financieren was een lening nodig. In het dorp ging het verhaal dat de wethouder twee ton had gekregen in ruil voor medewerking aan een bouwplan van Ammerlaan.
Pheijffer heeft echter geen enkele aanwijzing gevonden dat de wethouder een bouwplan zou steunen voor zijn lening. Er bestaat volgens Pheijffer geen relatie tussen de wethouder, het bouwplan en de bouwer.
Verkroost heeft zijn excuses gemaakt voor het afsluiten van een lening bij een inwoner, die ook als ondernemer met het stadsbestuur te maken heeft. De voorwaarden voor de lening waren overigens slecht: 7 procent rente en een extra terugbetaling van 50.000 euro bovenop het totaalbedrag.
De partij van Verkroost, het CDA, vindt het "verwijtbaar" dat de wethouder de lening heeft afgesloten. "Jaap heeft een vergissing gemaakt. Wij hebben desondanks geen enkele reden om zijn integriteit in twijfel te trekken."

VERTROUWEN

Desondanks is er door de gebeurtenis onvoldoende vertrouwen in Verkroost binnen de coalitie. Het CDA is teleurgesteld. De partij kiest er bewust voor om Verkroost niet te vervangen en stapt daarom uit de coalitie.
Met het vertrek van het CDA is in Stichtse Vecht nu een minderheidscoalitie met zestien zetels ontstaan, bestaande uit D66, VVD, Streekbelangen en ChristenUnie-SGP.

AFFAIRES

Het is niet de eerste politieke affaire die Stichtse Vecht treft. Eerder dit jaar moest VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif terugtreden, nadat zij was gearresteerd op verdenking van witwassen. De rechter moet over deze verdenking nog een oordeel vellen.
De Kruif wordt ook vervolgd voor schending van ambtsgeheim. Ze was lid van de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de burgemeester van Stichtse Vecht. Ze zou geheime informatie uit de sollicitatieprocedure hebben verstrekt aan partijgenoot Piet Ploeg (56), oud-wethouder in Maarssen. Hij wordt vervolgd voor schending van de geheimhoudingsplicht. Doel zou zijn geweest om VVD'er Rob Bats burgemeester te maken.

Wethouder Verkroost treedt af, CDA uit coalitie Stichtse Vecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.