Instellingen

Vijfheerenlanden wil herindelen, verdeeldheid over provinciekeuze

VIANEN - Zederik, Leerdam en Vianen hebben ingestemd met een gemeentelijke herindeling. Maar de drie gemeenteraden zijn het er niet over eens bij welke provincie de fusiegemeente Vijheerenlanden moet horen. Dat is de uitkomst van speciaal belegde raadsvergaderingen in de drie gemeenten.
In Vianen stemden 16 raadsleden voor de fusie en 1 raadslid was tegen. In Leerdam waren alle 19 raadsleden voorstander van het plan. In Zederik gingen 10 politici akkoord en waren er 5 tegen de fusie.
De raad in Vianen gaf er verder unaniem de voorkeur aan dat de nieuwe fusiegemeente Vijheerenlanden in de provincie Utrecht komt te liggen. In Leerdam zagen 13 raadsleden hun toekomst in Utrecht liggen en 6 blijven er liever in Zuid-Holland. Maar in Zederik wilde een meerderheid van 8 tegen 7 raadsleden bij Zuid-Holland blijven.
In september stelden de colleges van de drie gemeenten al in een haalbaarheidsonderzoek dat er geen belemmeringen voor een fusie zijn. Ook vonden ze dat de nieuwe gemeente het beste past bij de provincie Utrecht. De nieuwe plaats zal ongeveer 55.000 inwoners hebben.
De fusie zou in moeten gaan per 1 januari 2018.

Burgemeester Rinus Houtman van Leerdam over de fusie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.