Instellingen

"Zuid-Hollandse Veiligheidsregio wilde Vijfheerenlanden blokkeren"

VIANEN - De Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid heeft met een verkeerde voorstelling van zaken en dreigementen geprobeerd de fusie tussen Vianen, Zederik en Leerdam te voorkomen. Dat zei burgemeester Groeneweg van Vianen dinsdagavond bij de behandeling van de plannen om de drie gemeentes samen te voegen.
De burgemeester is furieus over die actie. "Raadsleden in Zederik en Leerdam hebben een brief gekregen van de Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid. Daarin stond dat aansluiting bij Utrecht onaanvaardbare veiligheidsrisico's met zich meebrengt. Maar dat is echt onjuist," aldus Groeneweg.
Groeneweg vindt de actie van de Veilgheidsregio ongelukkig. "Het was de bedoeling om de raadsleden van die twee gemeentes te beïnvloeden." Volgens de burgemeester van Vianen is de Veiligheidsregio bang dat het orgaan met het vertrek van Leerdam en Zederik te klein wordt en dat daardoor opheffing dreigt.

UITSLAG

Overigens
alle drie de gemeentes donderdag vóór een fusie tot Vijfheerenlanden. In de raad van Vianen was het debat eigenlijk al bij voorbaat een gelopen koers.
Nagenoeg alle partijen zijn voor een fusie met Zederik en Leerdam en voor een aansluiting van de nieuwe gemeente bij de provincie Utrecht. Als er overeenstemming is over Utrecht, gaat de fusie waarschijnlijk in per 1 januari 2018.
Ook Zederik en Leerdam blijken voor de fusie. Leerdam wil graag dat de nieuwe gemeente bij Utrecht gaat horen. Een kleine meerderheid in Zederik hoort liever bij Zuid-Holland.

"Zuid-Hollandse Veiligheidsregio wilde Vijfheerenlanden blokkeren"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.