RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Groen licht voor mega-Jumbo Leidsche Rijn

UTRECHT -

De gemeente Utrecht mocht de plannen voor het Leidsche Rijn Centrum aanpassen om daarmee de komst van een Jumbo Foodmarkt mogelijk te maken. Dat heeft de rechter bepaald in het kort geding dat winkeliers uit Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern hadden aangespannen tegen de gemeente.

In de oorspronkelijke plannen was geen ruimte voor een grote supermarkt in Leidsche Rijn Centrum. Maar de gemeente heeft de plannen vanwege de economische crisis aangepast. De rechter oordeelde dat de gemeente daarmee niet onrechtmatig heeft gehandeld. Winkeliers in het gebied vrezen dat de megasuper voor een enorme omzetdaling gaat zorgen.

De rechter vindt dat de gemeente beleid en beleidsvoornemens moet kunnen aanpassen als de omstandigheden veranderen. Het stadsbestuur hoeft van de rechter niet te garanderen dat plannen voor een lange periode ongewijzigd in stand blijven.


ANGST

De rechter begrijpt de angst van de winkeliers en snapt dat die misschien andere investeringen hadden gedaan als er andere plannen hadden gelegen. "Hoe voorstelbaar ook, dat is onvoldoende om te concluderen dat de gemeente met het aanpassen van plannen jegens hen in strijd met het vertrouwensbeginsel heeft gehandeld."

Daarbij is het volgens de rechter nog maar de vraag of de gevolgen voor winkeliers desastreus en onevenredig zullen zijn. Onderzoeksrapporten over de effecten van de komst van een grote supermarkt spreken dat tegen, zegt de rechter.

Daarbij maakte het bestemmingsplan volgens de rechter de komst van een megasuper niet onmogelijk. Uitspraken van de wethouder vorig jaar in de gemeenteraad kunnen ook niet als argument gelden om de plannen voor de megasuper van tafel te vegen, vindt de rechter.

De winkeliers willen eerst de uitspraak bestuderen voordat ze een reactie geven.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -