Slachtoffer misstanden jeugdzorg eist erkenning

HOUTEN - Commissies die onderzoek doen naar misstanden in de jeugdzorg sluiten consequent slachtoffers buiten.
De commissie-De Winter en de commissie-Samson hanteren bij hun onderzoek een grens tot 1945, maar deskundigen zeggen tegen RTV Utrecht dat dat niet terecht is. Ook in de oorlogsjaren is er veel misgegaan in de jeugdzorg en die slachtoffers worden nu niet erkend.
De 80-jarige Margriet Biemans uit Houten vecht al jaren voor erkenning van haar leed. In de oorlogsjaren werd ze door Jeugdzorg in een pleeggezin in Limburg geplaatst, waar ze seksueel werd misbruikt en ernstig werd mishandeld.

AFGEWEZEN

Volgens Biemans werd haar verhaal genegeerd door de commissie-Samson omdat die commissie alleen onderzoek deed vanaf 1945. Ook de nieuwe opgezette commissie-De Winter hanteert 1945 als startdatum.

ONBETROUWBAAR

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat die datum wordt gehanteerd omdat de archieven uit de oorlog onbetrouwbaar zouden zijn. Deskundigen noemen dat onterecht. Onder hen is universitair docent Marjoke Rietveld van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Volgens haar heeft de oorlog geen enkele invloed gehad op de kwaliteit van de archieven.
Biemans hoopt dat het onderzoeksgebied van de commissie-De Winter wordt uitgebreid en dat ook haar leed en dat van haar generatiegenoten alsnog erkend wordt.

Slachtoffer misstanden jeugdzorg eist erkenning

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.