RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Redacties regionale omroepen willen garanties over zelfstandigheid

UTRECHT - De overheid moet garanties vastleggen voor onafhankelijke omroepjournalistiek in de regio. Daarover hebben de redactieraden van de dertien regionale omroepen een brief geschreven aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Sander Dekker van OCW.

De Tweede Kamer buigt zich binnenkort over de nieuwe organisatie van de regionale omroepen. De dertien bedrijven worden volgend jaar ondergebracht in de Regionale Publieke Omroep en krijgen een landelijk bestuur. Daarmee kan volgens Dekker jaarlijks 17 miljoen euro worden bezuinigd. Bij elke omroep bepaalt na de reorganisatie een speciale commissie, de Beleidscommissie Media-aanbod, welke programma's in de regio worden gemaakt.


VOORWAARDEN

Om te garanderen dat de nieuwe organisatie vooral aandacht blijft houden voor regionale onderwerpen zouden er in de Mediawet essentiŰle voorwaarden moeten komen, schrijven de journalisten in hun brief aan Den Haag. Zo zou de rol van de beleidscommissie wettelijk moeten worden vastgelegd.

Ook willen de redactieraden dat er een regeling komt die ervoor zorgt dat elke hoofdredacteur binnen de afspraken met het landelijke bestuur zelfstandig over de inhoud en vorm van de programma's kan beslissen. Verder pleiten ze voor een redactiestatuut, met afspraken over onafhankelijke journalistiek zonder invloed van reclame of politiek, dat door elke redactie afzonderlijk moet worden goedgekeurd.

Maandag vergadert de Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de Mediabegroting. Daarin komt ook de nieuwe organisatie van de regionale omroepen aan bod.

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht