RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kamerfracties: Onderzoek misstanden jeugdzorg uitbreiden

1/2
PROVINCIE UTRECHT -

Er moet ook erkenning komen voor slachtoffers van geweld in de jeugdzorg van vr 1945. Dat vinden de fracties van CDA en SP in de Tweede Kamer. Nu wordt alleen gekeken naar misstanden in de jeugdzorg vanaf het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Commissie-De Winter, die wordt geleid door de Utrechtse hoogleraar Micha de Winter, doet op dit moment vooronderzoek naar gewelddadigheden in de jeugdzorg tussen nu en 1945. De periode daarvoor komt niet aan de orde, omdat de archieven uit die tijd niet compleet zouden zijn.

Omdat de periode van vr 1945 niet wordt meegenomen in het vooronderzoek, kan De Winter niets met het verhaal van de 80-jarige Margriet Biemans uit Houten. Ze vertelde aan RTV Utrecht dat ze tijdens de oorlog in een pleeggezin in Limburg werd geplaatst, waar ze seksueel werd misbruikt en ernstig werd mishandeld.


ERKENNING

Mevrouw Biemans vecht al jaren voor erkenning. SP-Kamerlid Nine Kooiman trekt zich de strijd van de Houtsense aan. "Ik vind het heel heftig dat ze haar verhaal wil doen, maar nergens gehoord kan worden." Kooiman wil daarom dat de regering de onderzoeksperiode uitbreidt.

"Ik denk zeker dat de termijn verruimd kan worden", zegt Kooiman tegen RTV Utrecht. "Je ziet dat dossiers ook n 1945 soms ontbreken. Het beeld dat geschetst wordt dat dossiers van vr 1945 niet te vinden zouden zijn en die van na 1945 wel, klopt dus niet helemaal."


FORMEEL

Mona Keijzer van het CDA vindt het niet kunnen dat sommige slachtoffers worden buitengesloten. "Waar het om gaat zijn mensen die in hun jeugd misbruikt of mishandeld zijn. Nu komt er een commissie om dat te onderzoeken. Doe dan niet zo formeel om te zeggen: 'Van voor die tijd mag u uw verhaal niet doen.'"

Maandag is een debat over het onderzoek naar de jeugdzorg. Regeringspartij VVD heeft al laten weten de termijn niet te willen aanpassen. Volgens de partij is er voldoende over nagedacht.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -