RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Taakstraf voor helers monstrans

UTRECHT -

De rechtbank in Utrecht heeft twee helers van de gestolen monstrans veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur. Het OM had hogere straffen geŽist tegen Samantha van D. en Michel E.

De rechtbank verwijt de twee dat ze hand- en spandiensten hebben verricht voor de dieven van de monstrans, die in 2013 werd gestolen uit museum Catharijneconvent. E. en Van D. hielpen mee met het vervoeren van de monstrans.

De rechter is er niet zeker van dat de verdachten wisten dat het om de monstrans ging. Het voorwerp zat ingepakt en E. en Van D. ontkenden daarom dat ze wisten dat ze het kostbare museumstuk in hun bezit hadden.

Daarnaast zijn beide verdachten nog nooit eerder met justitie in aanraking geweest en vond de rechter dat hun rol beperkt was.

Met een andere verdachte van heling was eerder al een schikking getroffen. De 70-jarige man accepteerde een taakstraf van honderd uur.


SCHATKAMER

Het eeuwenoude kunstwerk werd in januari 2013 op klaarlichte dag geroofd uit museum Catharijneconvent. Een man rende naar de Schatkamer en ramde net zo lang op een vitrine totdat hij het religieuze voorwerp kon grijpen. Daarna sprong hij achterop een scooter en ging er met een handlanger vandoor.

Half februari vond de politie de monstrans terug in de auto van E. die toen op de A27 reed. Daarbij werden drie personen, onder wie E. aangehouden.

De drie mannen die de roof hebben bedacht en uitgevoerd, kregen vorig jaar in hoger beroep celstraffen opgelegd van 3 en 3,5 jaar.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -