Organisaties intochten Sinterklaas alert, maar geen grote zorgen

© Remko de Waal, ANP
PROVINCIE UTRECHT - De organisatie van de Sinterklaasintocht in Amersfoort is extra alert vanwege de aanslagen in Parijs. De Sint is zaterdag om 12.30 uur aangekomen in de Amersfoortse Eemhaven. Onopvallende beveiligers hielden tussen het publiek een oogje in het zeil.
"Het zal wat minder vrolijk zijn na wat er gisteravond in Parijs is gebeurd", zei Jos Kreijne, voorzitter van Amersfoort Sinterklaasstad, zaterdagmorgen tegen RTV Utrecht. "Maar je zit natuurlijk ook met een heleboel kinderen die een verwachting hebben. Die kun je niet zeggen: We gaan vandaag niks meer doen."

DUBBEL GEVOEL

Volgens verslaggever Eva Munnik was in Amersfoort weinig te merken van de beveiliging. "Ouders staan er wel met een dubbel gevoel. Het lijkt gek dat je na zoiets naar een evenement gaat waar veel mensen komen. Is het wel veilig? Maar verder zie je vooral heel veel schattige kleine pietjes en sinterklaasjes en heel veel andere enthousiaste kinderen."
De Amersfoortse organisatie zei vooraf zich "geen heel grote zorgen" te maken. Dat geldt ook voor Luc Dietz, de organisator van de Sinterklaasintocht in Utrecht zondag. Dietz verwacht dat ook die intocht gewoon doorgaat. Of er in Utrecht extra politie op de been zal zijn, is hem nog niet bekend. Hij volgt met belangstelling de landelijke intocht in Meppel.

LANDELIJKE INTOCHT

Sinterklaas wordt dit weekend op meerdere plaatsen in het land welkom geheten. De gemeente Meppel was zaterdag ook extra alert tijdens de officiële intocht die op de landelijke tv wordt uitgezonden. Op straat was de sfeer ingetogen. De gebeurtenissen in Parijs gaven geen aanleiding om de beveiliging aan te scherpen.
"Het is een momentopname, maar we zien op dit moment geen reden om zaken aan te passen," aldus een woordvoerder van de gemeente zaterdagmorgen. "We houden de situatie zeker in de gaten en gaan het in de loop van de ochtend nog een keer bekijken. Maar we hebben draaiboeken die overal op berekend zijn."

ACTIEGROEP

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) ging zaterdag met vier bussen vanuit Amsterdam en Rotterdam op weg naar Meppel. De aanslagen vrijdag in Parijs waren voor de actiegroep geen reden om thuis te blijven. Ze protesteerden vreedzaam langs de route van de Sinterklaasoptocht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.