Regio herdenkt aanslagen in Parijs met minuut stilte

De Domtoren wordt verlicht met de kleuren van de Franse vlag.
De Domtoren wordt verlicht met de kleuren van de Franse vlag. © Jeroen Jumelet, ANP
UTRECHT - In de stad Utrecht is maandag om 11.45 uur een korte herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Tijdens de herdenking op het Domplein is burgemeester Jan van Zanen aanwezig. Na afloop zal een minuut stilte worden gehouden, net als op veel andere plekken in Europa. Voorafgaand aan een minuut stilte zullen de klokken van de Domtoren luiden.
Maandag om 12.00 uur wordt er op veel plekken in de hele Europese Unie een minuut stilte in acht genomen. Ook Amersfoort gedenkt de gebeurtenissen in Frankrijk. Een stoet zal van het Stadhuis naar het Onze Lieve Vrouwenplein lopen. Daar zal burgemeester Lucas Bolsius een toespraak houden en stadsdichter Nynke Geertsma draagt een gedicht voor. Gemeenten als Houten, Zeist en De Bilt stellen het gemeentehuis open tijdens de minuut stilte. In Oudewater houden de kerken een bijeenkomst in de St. Michaëlskerk.
De NS sluit zich aan bij de plechtigheden. Reizigers en NS-medewerkers in treinen en op stations worden er vlak voor 12.00 uur op geattendeerd dat ze een minuut stilte kunnen houden. De treinen houden halt tijdens de minuut stilte. Ook op Schiphol wordt een stiltemoment gehouden en zo mogelijk blijven de vliegtuigen in die zestig seconden nog even aan de grond.
Zaterdagavond werd op sommige plekken in de provincie al stilgestaan bij de aanslagen in Parijs. Zo waren er stille herdenkingen in Utrechtse horecagelegenheden en bij poppodium TivoliVredenburg. Ook werd er voorafgaand aan voetbalwedstrijden dit weekend van onder meer Hercules, GVVV, Magreb '90 en IJsselmeervogels stilgestaan bij de 129 doden en 300 gewonden in Parijs.
De publieke radio- en tv-zenders, waaronder RTV Utrecht nemen deel aan de minuut stilte. Op alle overheidsgebouwen in heel Nederland hangen de vlaggen vandaag halfstok, als eerbetoon. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op om de auto tijdens de herdenking niet op de vluchtstrook stil te zetten. Tijdig een parkeerplaats zoeken is veiliger, aldus de overheidsdienst.

Overzicht van de gebeurtenissen van het afgelopen weekend

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.