Utrecht wil vierbaanswegen afschaffen

UTRECHT - Utrecht wil af van de meeste vierbaanswegen in de oude stad. Wethouder Lot van Hooijdonk wil de Kardinaal de Jongweg, de Beneluxlaan, de Einsteindreef en de Waterlinieweg omvormen tot zogenoemde 'stadsboulevards'.
De straten moeten zo veel mogelijk tweebaanswegen worden met veel groen. Dat staat in het Verkeer- en vervoersplan dat de gemeente maandag presenteert. De plannen moeten nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad.
Verder wil de gemeente op nagenoeg alle wegen de maximumsnelheid verlagen naar dertig kilometer per uur. Alleen stedelijke verbindingswegen, zoals bijvoorbeeld de stadsboulevards, ontspringen de dans.
In de nota is veel aandacht voor fietsers en voetgangers. Het college wil het autoverkeer terugdringen. Er komen snellere fietsverbindingen en verkeerslichten voor fietsers gaan vaker en langer op groen.

FORENSEN

Volgens de nota kunnen forensen die vijftien kilometer van de stad wonen gemakkelijk met de fiets naar Utrecht, dat zorgt voor minder autoverkeer. Voor voetgangers komen bredere trottoirs. Volgens wethouder Van Hooijdonk (GroenLinks) wordt de omvang van het verkeer dat te voet door de stad gaat zwaar onderschat.

OV

Ook op het gebied van het openbaar vervoer heeft de gemeente plannen. Zo wil dit college een tramverbinding dwars door de binnenstad. Ook wil de wethouder graag een betere treinverbinding tussen station Leidsche Rijn en Amsterdam én een treinverbinding tussen Utrecht Centraal en de Uithof.
Het probleem bij de ambities is dat de gemeente daar geen zeggenschap over heeft. Die ligt bij het Rijk en de provincie.

TOURINGCARS

Touringcars worden in de toekomst geweerd uit het oude centrum. Bezoekers van bijvoorbeeld Museum Speelklok mogen niet meer uitstappen op het Domplein, maar moeten al bij het Spoorwegmuseum de bus verlaten en de rest te voet afleggen.
Saillant detail is dat deze nota ervoor pleit dat het verkeer meer over de Ring Utrecht gaat rijden. Pas als de capaciteit van die ring vergroot is, kunnen een groot aantal plannen in de stad gerealiseerd worden. Maar juist GroenLinks, de partij van de wethouder, verzet zich sterk tegen verbreding van de Ring, met name bij Amelisweerd.
Tenslotte schrijft de wethouder dat het geld ontbreekt om alle plannen uit te voeren.

Verslaggever Marc van Rossum legt uit
Utrecht wil vierbaanswegen afschaffen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.