Burgemeester Van Zanen: kracht tonen en doorleven

UTRECHT - Om 12.00 uur is op veel plaatsen in Europa een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Op het Domplein was een herdenkingsbijeenkomst met klokgelui, gevolgd door een indrukwekkende minuut stilte, die burgemeester Jan van Zanen afsloot met de woorden "Utrecht bedankt!".
Naderhand gaf de burgemeester een interview aan RTV Utrecht waarin hij mensen opriep om de angst niet te laten winnen. "We moeten kracht tonen en doorleven. Dat hebben we vandaag gedaan. Ik ben diep onder de indruk dat op een gewone maandag zoveel mensen de moeite nemen om naar het Domplein te komen."
In Amersfoort liep een stoet van het stadhuis naar het Onze Lieve Vrouwekerkhof. Daar hield burgemeester Lucas Bolsius een toespraak en stadsdichter Nynke Geertsma droeg een gedicht voor. Zo'n 350 mensen waren aanwezig bij de bijeenkomst.
Gemeentehuizen waren open om mee te doen aan de minuut stilte. In Oudewater hielden de kerken een bijeenkomst in de St. Michaëlskerk. Ook scholen deden mee aan de herdenking. Op alle overheidsgebouwen in heel Nederland hangen maandag de vlaggen halfstok.

DRUKTE LANGS SNELWEGEN

Veel weggebruikers zochten parkeer- en pleisterplaatsen langs de snelwegen op om stil te staan bij de aanslagen in Parijs van vrijdagavond. Volgens Rijkswaterstaat was het heel druk op de parkeerplaatsen. Weggebruikers hebben het advies gevolgd om niet stil te staan op vluchtstroken.
Treinen reden niet om 12.00 en ook op Schiphol werd rekening gehouden met de herdenking. Daarnaast hielden de publieke televisie- en radiozenders een minuut stilte. RTV Utrecht deed live verslag van de herdenking op het Domplein. Ook alle zenders van RTL (4, 5, 7, 8 en Z) besteedden maandag van 11.55 tot 12.15 uur live aandacht aan de herdenking van de slachtoffers in Parijs. Tijdens de 'Europese' minuut stilte toonden de zenders beelden vanaf Utrecht CS, vanaf de Franse ambassade in Den Haag en vanuit Parijs.

Burgemeester Van Zanen: laat angst niet winnen
Minuut stilte en interview met Van Zanen
Herdenking in Michaëlskerk Oudewater
RTV Utrecht was bij herdenkingen in Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.