VVD Utrecht over verkeersplannen: liever knijpen dan knippen

UTRECHT - De VVD is gematigd enthousiast over de verkeersplannen die de gemeente Utrecht maandag presenteerde. "Ten opzichte van de plannen van het vorige college is deze nota een verbetering", zegt raadslid André van Schie namens de coalitiepartij.
"Bij de vorige plannen zouden knips komen in de stad. Die zijn nu van tafel, in plaats daarvan gaan we knijpen. Dat houdt Utrecht bereikbaar", zegt Van Schie tegen RTV Utrecht. "Dat de automobilist daardoor langer onderweg is, nemen we op de koop toe."
Met knippen bedoelt Van Schie het volledig afsluiten van wegen, knijpen betekent verkeer doseren.

PLAN

Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) presenteerde een ambitieus
. Belangrijkste punten: vierbaanswegen worden tweebaans stadsboulevards, verkeerslichten voor fietsers gaan langer en vaker op groen, trottoirs worden verbreed en het openbaar vervoer moet worden gestimuleerd. Voor de auto komt minder ruimte.

PROPAGANDA

Het CDA heeft stevige kritiek op de plannen. "Het lijkt er op dat dit college een slagboom bij de rand van stad gaat zetten. Pas als er een plaatsje in de stad beschikbaar is mag de automobilist doorrijden. Dit soort plannen zijn niet geloofwaardig."
Verder wijst raadslid Sander van Waveren erop dat onduidelijk is hoe de gemeente de plannen wil bekostigen. "Een mooi stukje Groenlinks-propaganda weer. Ook deze keer worden de feiten over autogebruik onder het tapijt geschoven en wordt de binnenstadseconomie de nek omgedraaid."

GROENLINKS

GroenLinks-raadslid Thijs Weistra noemt de plannen van 'zijn' wethouder Van Hooijdonk "realistisch, ambitieus en gericht op de toekomst". "Het fietsbeleid gaat nog steviger in het zadel, en verder zijn we ontzettend blij met de aandacht voor de voetganger. In landelijke verkeersplannen wordt de voetganger niet meegenomen. Utrecht is een stad van voorlopers."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.