Recordaantal meldingen zwangerschapdiscriminatie

UTRECHT - Het College voor de Rechten van de Mens in Utrecht heeft een recordaantal meldingen van zwangerschapsdiscriminatie binnen.
In de eerste week van een nieuwe campagne zijn na een oproep driehonderd incidenten doorgegeven. "Niet eerder kregen we in één week zo veel herkenbare en schokkende meldingen binnen", zegt een medewerker van het College. In veel gevallen kregen vrouwen die in verwachting waren geen contractverlening.
Werkgevers mogen vrouwen niet weigeren voor een baan of benadelen op de werkvloer omdat zij zwanger zijn of jonge kinderen hebben. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft (45%) van de vrouwen op de arbeidsmarkt ervaring heeft die wijst op discriminatie vanwege zwangerschap. Jaarlijks zijn dit 65.000 vrouwen.
Het doel van de campagne is om discriminatie te melden en een maatschappelijke discussie te starten. Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens: "Zwangerschapsdiscriminatie is nog steeds een groot probleem in de Nederlandse samenleving, dit blijkt wederom aan het flink aantal meldingen van afgelopen week. Werkgevers realiseren zich onvoldoende dat zij discrimineren als ze een vrouw vanwege haar zwangerschap benadelen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.