RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

UMC Utrecht betaalt 3,5 ton aan smartengeld

1/2
UTRECHT - Het UMC Utrecht betaalt ruim 350.000 euro schadevergoeding aan een slachtoffer van een medische fout. Dat meldt NRC. Het zou gaan om het hoogste bedrag aan smartengeld dat ooit in Nederland is uitgekeerd in een letselschadezaak.

De vrouw werd in 2011 getest op baarmoederhalskanker zonder dat ze dat wist. Er werden kwaadaardige cellen gevonden, maar door een fout belandde de uitslag ongelezen in haar dossier.

Pas twee jaar later stuitte een wetenschapper er bij toeval op. De patiŽnt werd vervolgens behandeld, maar bleek ongeneeslijk ziek. Naar verwachting heeft de vrouw, die nu 55 jaar is, nog minder dan een jaar te leven.


ONVERDEDIGBAAR

Het bestuur noemt het "verschrikkelijk'' wat de vrouw is overkomen. ,,Het is onverdedigbaar dat alles zo lang heeft geduurd en dat mevrouw geen steun heeft ervaren vanuit het ziekenhuis'', schrijft UMC Utrecht op de website. Er is volgens het ziekenhuis gefaald.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is pas dit jaar ingelicht over de medische misser. "Te laat'', laat een woordvoerster weten. Ziekenhuizen moeten calamiteiten namelijk direct melden bij de IGZ.

Het UMC Utrecht is al een tijd negatief in het nieuws. Er komt een onafhankelijke, externe commissie die mogelijke misstanden in het ziekenhuis gaat onderzoeken. Dit is naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar twee calamiteiten en klachten over een angstcultuur op de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde (KNO). Daarnaast doet de IGZ ook een onafhankelijk onderzoek naar onder meer de kwaliteit van het bestuur, de zorg en de patiŽntveiligheid.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht