RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

"UMC betaalt meer dan half miljoen voor medische misser"

1/2
UTRECHT - Het bedrag dat het UMC Utrecht betaalt voor een fatale medische fout is hoger dan aanvankelijk vrijdagmorgen bekend werd. De advocaat van de 55-jarige Adrienne Cullen meldt aan RTV Utrecht dat om ruim een half miljoen gaat.

Vrijdagmorgen werd bekend dat het Utrechtse ziekenhuis heeft gefaald bij de diagnose van baarmoederhalskanker bij Cullen. Een arts nam zonder dat de vrouw het wist weefsel af. Toen bij een test kwaadaardige cellen werden gevonden verdween die uitslag ongelezen in haar dossier. De fout kwam later uit, maar toen was de patiŽnt al ongeneeslijk ziek.

Volgens advocaat August Van krijgt de vrouw in totaal 545.000 euro van de verzekeraar van het UMC. Daarvan is 192.000 euro voor haar echtgenoot voor de schade na haar overlijden. Zo'n 16.000 euro moet de kosten dekken die Cullen moest maken als gevolg van de te late diagnose, waaronder medische kosten, reiskosten, huishoudelijke hulp en inkomstenderving.

In het resterende bedrag van 337.000 euro is een deel smartengeld opgenomen, zegt Van. Het overige deel is voor immateriŽle schade. Volgens de advocaat koopt het UMC daarmee de zaak af. "Dat was het UMC wel wat waard."

Van zegt dat zijn cliŽnte geraakt is door de excuses van het UMC, die volgens hem van veel menselijkheid getuigen. Het UMC Utrecht noemt de misser en het lange wachten op erkenning "verschrikkelijk" en "onverdedigbaar".

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zegt in een reactie: "Het is verschrikkelijk treurig. Iedereen die zich een beetje kan inleven in de situatie van die mevrouw kan niet anders dan ongelofelijk met haar meeleven. Als dat je overkomt, is dat echt onvoorstelbaar." Ze wilde niets zeggen over maatregelen tegen het UMC Utrecht. "Dat is de taak van de inspectie."

UMC Utrecht laat weten dat de arts nog in dienst is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht