RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Groen licht voor uitwerking wegenplan Utrecht-West

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft groen licht gegeven voor een verdere uitwerking van de plannen om de doorgaande wegen in de wijken Oog in Al en Zuilen te versmallen en fietspaden breder te maken. Uit reacties blijkt volgens het stadsbestuur dat veel belanghebbenden te spreken zijn over de ideeën.

Het gemeentebestuur wil het tracé 24 Oktoberplein-Marnixbrug ombouwen naar 2x1 rijstrook voor auto's. Er moeten extra brede fietspaden en trottoirs komen. Ook is een brede middenberm gepland. Door kruispunten anders in te richten en 'slim verkeersmanagement' toe te passen, moet de doorstroming van het verkeer op peil blijven, aldus het college.

In de plannen staat ook dat de Majellaknoop opnieuw op de schop gaat. Het kruispunt bij Douwe Egberts, dat in 2009 is heringericht, zou het met minder opstelstroken voor auto's moeten doen. Omwonenden hebben daar kritiek op geuit, zodat die plannen nog worden aangepast, schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

De plannen worden nu verder uitgewerkt. Ook wordt de relatie met verkeersplannen voor de rest van de stad bekeken en volgt er een nieuwe simulatie van de doorstroming. Naar verwachting kan de gemeenteraad zich in het voorjaar van 2016 over de uitgewerkte plannen uitspreken.

Over de aanpassing van de doorgaande wegen in Utrecht-West wordt al jaren gepraat. De plannen zijn gebaseerd op een vervoersvisie uit 2012 die het vorige college voor de hele stad maakte.

In de visie staat onder meer dat er veel meer ruimte moet komen voor fiets en ov en dat doorgaande autoroutes moeten worden versmald tot zogenoemde stadsboulevards. Opmerkelijk is dat coalitiepartij VVD vóór de verkiezingen nog fel tegen de plannen was.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht