RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

'Microcity' boven busstation centrumzijde Utrecht

1/3
UTRECHT -

Bovenop het busstation aan de centrumkant van Utrecht Centraal komt een zogeheten microcity. In het gebouw, dat Het Platform gaat heten, komen koop- en huurwoningen, horeca, openbare terrassen en voorzieningen zoals een sportschool. Onder het gebouw komt een tram- en bushalte.

"Het wordt een stad in een stad", zegt de Utrechtse wethouder Victor Everhardt. Hij zegt dat het Utrechtse centrum met het gebouw een stukje groter wordt. "Het gebied met 18.500 m2 wordt onderdeel van de Utrechtse binnenstad." Het gebouw, dat eerder de naam Zuidgebouw droeg, wordt zo'n 45 meter hoog.

Everhardt heeft al in de planningsfase advies gevraagd aan omwonenden en bedrijven. Het moest een duurzaam gebouw worden waar ook in gewoond kan worden. "Dat is de opdracht die we ontwikkelaar ABC-Planontwikkeling hebben gegeven", zegt de wethouder.

Het vastgoedbedijf zorgt niet alleen voor de nieuwste technieken in het pand. Door het tegelijkertijd en ge´ntegreerd bouwen van het gebouw en het onderliggende bus- en tramstation wordt de helft minder staal en beton gebruikt.


JAARBEURSPLEIN

Voordat Het Platform en de bus- en tramhalte tussen het spoor en Hoog Catharijne klaar is, verhuizen vrijwel alle bussen naar de Jaarbeurszijde. "Er komt een soort tafel bovenop het centrum en dat is een complex vraagstuk", aldus Everhardt.

Reizigers zullen volgens U-OV weinig merken van de werkzaamheden. "De meeste bussen zijn al verhuisd naar de kant van de Jaarbeurs", zegt directeur Michel van den Munckhof van U-OV. Vanaf de zomer zal er geen bus meer stoppen op het oude plein.

De bouw gaat een paar jaar duren. In 2018 moeten het gebouw en de bus- en tramhalte klaar zijn. Dan is ook de naastgelegen fietsersbrug gereed. Tegelijkertijd wordt ook gebouwd aan een mega-fietsenstalling en het Stationsplein Oost. Aan de kant van het Smakkelaarsveld komt ook een nieuw gebouw tegen het spoor aan.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -